Στιγμές άουτς! Μια ιστορία για τις λέξεις που πονάνε.


Μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια γύρω από το θέμα της σχολικής βίας, της σωματικής ή λεκτικής κακοποίησης ανηλίκων από συνομηλίκους τους και γενικά έχουν αναπτυχθεί διάφορες πρωτοβουλίες για την μείωση ή και εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Μια από αυτές είναι και η Δώρα μου, η πρώτη σχολική διαμεσολαβήτρια.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της μικρό επιθετικότητας; Μια μορφή επιθετικότητας που συχνά περνά απαρατήρητη, αλλά χαράζει για πάντα τις ψυχές εκείνων που την υφίστανται; Τις «στιγμές άουτς»;

λέξεις που πονάνε


Πολλές φορές πάνω στο παιχνίδι, στη συζήτηση ή ακόμα και μεταξύ αγνώστων, υπάρχει η πιθανότητα να ειπωθούν χαρακτηρισμοί που ενώ είναι απλές λέξεις, ο τρόπος που θα εκφραστούν και η έννοια που λαμβάνουν, μπορούν να στιγματίσουν και να πληγώσουν ανεπανόρθωτα. Όχι μόνο ένα μικρό παιδί, αλλά και κάποιον ενήλικα. Άουτς!

Στο βιβλίο «στιγμές άουτς» του Michael Genhart, με υπέροχη εικονογράφηση της Viviana Garofoli, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, θα διαβάσουμε για αυτό το λεπτό ζήτημα.

Στο τέλος του βιβλίου, στο σημείωμα για γονείς και εκπαιδευτικούς, υπάρχει αναλυτικά η παρουσίαση αυτού του φαινομένου, παρέχοντας ταυτόχρονα συμβουλές για τη διαχείριση του, στην περίπτωση του «θύματος» αλλά και του «θύτη».

Τα κείμενα του βιβλίου πολύ προσεκτικά γραμμένα, παρουσιάζουν στα μικρά παιδιά τον πόνο που προκαλεί μια δυσάρεστη κουβέντα, συγκρίνοντας τον με τον σωματικό πόνο. Ο πόνος της ψυχής δεν εντοπίζεται άμεσα αλλά οι πληγές του τραύματος αργούν περισσότερο να επουλωθούν ή πιθανόν να μην επουλωθούν και ποτέ.

Θέλουμε να είμαστε εκείνοι που θα προκαλέσουμε κακό σε κάποιον, έστω και άθελα μας, στο πλαίσιο μιας παρεξήγησης ή μιας ομαδικής πλάκας; Αν είμαστε μάρτυρες ενός τέτοιου επεισοδίου πώς πρέπει να αντιδράσουμε; Πάνω από όλα όμως, αν δεχτούμε επίθεση, πώς πρέπει να αντιδράσουμε;

Το βιβλίο αυτό εμένα προσωπικά με βοήθησε πολύ να διαχειριστώ μέσα μου τις δικές μου στιγμές άουτς, αλλά και να επεξεργαστώ τις δυνατότητες που μου δίνει για να μεταφέρω στα παιδιά μου τον καλύτερο τρόπο αντίδρασης σε δικές τους στιγμές άουτς. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις καταστάσεις να ενεργούμε με βάση τις οδηγίες των ειδικών.

Το αποκτάτε από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κλειδάριθμος.

Προτείνεται για ηλικίες 3-6 ετών.




Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου