Μην το δένεις κόμπο. Μια ιστορία για το μοίρασμα.


Τα πιο μικρά παιδιά έχουν την τάση να δένονται με τα αντικείμενα που τους ανήκουν, να μην τα αποχωρίζονται εύκολα και να μην επιτρέπουν σε κανέναν άλλον να τα πάρει.

Η ανασφάλεια του αποχωρισμού με οποιοδήποτε αντικείμενο θεωρούν κοντινό τους είναι πολύ έντονη στις μικρές ηλικίες. Ειδικότερα όσον αφορά τα παιχνίδια τους, αφού παρατηρούν ότι προκαλούν το ενδιαφέρον και των άλλων παιδιών, είναι ακόμα πιο δύσκολο να αποδεχτούν την πρόκληση του μοιράσματος.

μοιράζομαι άγχος αποχωρισμού


Στο βιβλίο «μην το δένεις κόμπο» της Λήδας – Αλεξάνδρας Λιάρου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, διαβάζουμε τις περιπέτειες της Εμμέλειας, μίας μικρής ηρωίδας που αγαπούσε ιδιαίτερα τα παιχνίδια της και δεν ήθελε να τα μοιράζεται. Ούτε και με τον μικρότερο αδελφό της. Κάθε πρωί η Εμμέλεια έδενε με έναν σπάγκο όλα της τα παιχνίδια γύρω από τη μέση της και ξεκινούσε παρέα με τη γιαγιά της και τον αδελφό της για την καθημερινή τους βόλτα.

Όπως ήταν φυσικό αντιμετώπιζε διάφορα εμπόδια με όλα αυτά τα παιχνίδια γύρω από τη μέση της, όπως το να μην μπορεί να κάνει τσουλήθρα, να χρειαστεί την συνδρομή της πυροσβεστικής για να κατέβει από ένα δέντρο που έχει σκαλώσει και διάφορα άλλα ευτράπελα.

Τη λύση της έδωσε μαγικά ένα άλλο κορίτσι στην παιδική χαρά, το οποίο φαινόταν τόσο ευτυχισμένο με τόσους φίλους γύρω της και όλα αυτά τα παιχνίδια που εύκολα είχε μοιραστεί. Όταν την ρώτησε η Εμμέλεια για το πώς το καταφέρνει, η απάντηση ήταν μαγική. Ένα μαγικό ποίημα. Τι έλεγε αυτό;

Όταν εξηγούμε στους άλλους την πρόθεσή μας, πρέπει να τους εμπιστευόμαστε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό προϋποθέτει βέβαια, πως και οι άλλοι σέβονται τις επιθυμίες μας. Έτσι και τα υπόλοιπα παιδιά, αφού παίξουν με τα παιχνίδια τα επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη τους χωρίς προβλήματα.

Από εκείνην την ημέρα η Εμμέλεια ήταν τόσο ευτυχισμένη, μα πάνω απ’ όλα μπορούσε να παίξει ελεύθερα όπου ήθελε. Και τα παιχνίδια της είχαν κι αυτά μία θέση στην παρέα της.

Το βρίσκετε στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός.

Προτείνεται για ηλικίες 2-4 ετών.



Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου