Οι παλιές μηχανές του παππού.


«Οι παλιές μηχανές του παππού» είναι ένα νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Άγκυρα, σε κείμενο και εικονογράφηση του Βραζιλιάνου Romont Willy. Σε αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει το κενό που δημιουργεί ο χρόνος ανάμεσα σε παλιές και νέες γενεές. Το πώς η τεχνολογία αναπτύσσεται τόσο ραγδαία που είναι δύσκολο να την παρακολουθεί κάποιος σε αποκλειστικότητα. Αλλά και το πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις των παιδιών με τους γεμάτους εμπειρία και αγάπη παππούδες τους.


χάσμα γενεών τεχνολογία


Οι έξυπνες μηχανές είναι πλέον βασικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία έχει κυριεύσει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας μας. Εύκολα και γρήγορα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία, στη διασκέδαση, στην εργασία.

Τι συμβαίνει όμως όταν η τεχνολογία κυριεύει τη ζωή μας; Γενικά σε καθετί στη πρέπει να μπαίνει ένα όριο. Μέτρον άριστον έλεγαν οι πρόγονοι μας. Κάτι ήξεραν παραπάνω! Όσο η τεχνολογία προχώρα και κατακτά μεγάλο μέρος από τις δραστηριότητές μας, τόσο πιο απαραίτητη γίνεται και δεν μπορούμε χωρίς αυτήν. Φτάνει στο σημείο να γίνεται εθιστική.

Ο μικρός εγγονός επισκέπτεται το σπίτι του παππού του για να περάσει την ημέρα του. Μαζί του έχει και τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του, προκειμένου να ολοκληρώσει μια εργασία για το μάθημα της ιστορίας. Η χαρά του παππού πως θα τον βοηθήσει είναι απερίγραπτη. Όμως όχι! Ο εγγονός ισχυρίζεται πως ο υπολογιστής είναι ανώτερος και πως μπορεί να βρει τη λύση σε κάθε πρόβλημα. Επιπλέον, του εξηγεί το παιδί, με τον υπολογιστή μπορούμε να διασκεδάσουμε, να επικοινωνήσουμε, να εργαστούμε, χωρίς να χρειαζόμαστε πολλά πολλά!

Όμως... ο υπολογιστής χρειάζεται κάτι πολύτιμο για να τα προσφέρει όλα αυτά. Τι; Μα φυσικά ηλεκτρικό ρεύμα. Χωρίς αυτό έχει περιορισμένο χρόνο λειτουργίας. Έτσι όταν ξαφνικά κόβεται το ρεύμα και παύει η λειτουργία του υπολογιστή, ο παππούς θα αναλάβει δράση για να βοηθήσει πραγματικά τον εγγονό του, με όλες εκείνες τις παλιές μηχανές του, που μπορεί να είναι παλιές, ογκώδεις και παρωχημένες, αλλά είναι πολύ πιο απλές και φιλικές στον άνθρωπο.

Τότε το αγόρι θα καταλάβει πως όσο καλή και χρήσιμη είναι η νέα τεχνολογία, δεν πρέπει να αποκλείουμε παλαιότερες μεθόδους και συνήθειες. Την εποχή που δημιουργήθηκαν ήταν κι αυτά σούπερ μοντέρνα και ξένιζαν τους ακόμα πιο παλιούς. Κάθε ανθρώπινο επίτευγμα έχει τη δική του θέση καθώς και κάθε άνθρωπος με τις απόψεις του. Δεν πρέπει να απορρίπτουμε τίποτα χωρίς πρώτα να κρίνουμε.

Μπορείτε να το βρείτε στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων.


Προτείνεται για ηλικίες από 5 ετών.



Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου και των εικόνων, χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου