Dyslexia Box. Ένα πολυχρηστικό μαθησιακό εργαλείο.

Η ακαδημαϊκή χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες ήταν από τις πιο δύσκολες. Τα παιδιά στερήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις σχολικές τους αίθουσες και την δια ζώσης επαφή με τους δασκάλους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μαθησιακά κυρίως, τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού να μην έχουν την επιθυμητή πρόοδο.

Εργαλείο μαθησιακής παρέμβασης


Ήρθε στα χέρια μου ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό σετ, του ειδικού παιδαγωγού, του Φώτη Παπαναστασίου, από τις Εκδόσεις Πεδίο ΑΕ, το Dyslexia Box. Πρόκειται για ένα εργαλείο απαραίτητο για ειδικούς παιδαγωγούς λογοθεραπευτές νηπιαγωγούς δασκάλους, αλλά και γονείς που απευθύνεται όχι μόνο σε παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και σε όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Στην ουσία δηλαδή υποστηρίζει την μετάβαση του παιδιού από τον προφορικό στον γραπτό λόγο. Με έναν τρόπο τόσο εκπαιδευτικό όσο και ψυχαγωγικό.

 

«Σκοπός του Dyslexia Box είναι να βοηθήσει τους μαθητές με Δυσλεξία να κατακτήσουν δεξιότητες απαραίτητες για την ακαδημαϊκή τους πορεία, να τους υποστηρίξει στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που παρεμποδίζουν τη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία, να αναπτύξουν πλήρως τη φωνολογική επίγνωση και να κατακτήσουν επαρκώς την αναγνωστική ικανότητα και τη γραφή.


Η παρέμβαση του Dyslexia Box στηρίζεται στην πολυαισθητηριακή προσέγγιση και στη θεωρία πως τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα εάν συμμετέχουν ενεργά και μέσω της διαφοροποιημένης κι εξατομικευμένης διδασκαλίας.


Αποτελείται από 238 κάρτες, 5 πιόνια, 1 βοηθό ανάγνωσης και το εγχειρίδιο με τις οδηγίες των ασκήσεων. Πιο συγκεκριμένα:


•45 κάρτες με κόκκινη ένδειξη που περιέχουν εικόνες δισύλλαβων λέξεων

•45 κάρτες με μπλε ένδειξη που περιέχουν εικόνες τρισύλλαβων λέξεων

•45 κάρτες με κίτρινη ένδειξη που περιέχουν εικόνες πολυσύλλαβων λέξεων

•24 πράσινες κάρτες με τα γράμματα της αλφαβήτου

•28 αριθμημένες κάρτες με μωβ ένδειξη που περιέχουν λίστες ανάγνωσης

•6 κάρτες με ροζ ένδειξη που περιέχουν λέξεις κατατετμημένες σε φωνήματα

•35 αριθμημένες κάρτες με μαύρη ένδειξη που περιέχουν λέξεις και προτάσεις για την πρώτη ανάγνωση

•6 κάρτες με πορτοκαλί ένδειξη που περιέχουν ζευγάρια λέξεων για την αναγνώριση ομοιοκαταληξίας

•4 κάρτες με καφέ ένδειξη που περιέχουν λέξεις για παραγωγή ομοιοκαταληξίας

•5 πιόνια

•1 βοηθό ανάγνωσης

•Εγχειρίδιο ασκήσεων»

(Από την περιγραφή στην ιστοσελίδα)


Περισσότερα για το απόλυτα χρήσιμο για κάθε σπίτι με παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας αυτό εκπαιδευτικό πακέτο, καθώς και για όλες τις εκδόσεις του Ειδικού Παιδαγωγού κ. Φώτη Παπαναστασίου, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του.


Ένα σύντομο βιογραφικό του κ. Παπαναστασίου:


Ο Φώτης Παπαναστασίου είναι Ειδικός Παιδαγωγός/Συγγραφέας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με μεταπτυχιακό στη Σχολική Ψυχολογία.

Από το 2006 εργάζεται ως ειδικός παιδαγωγός σε τμήματα ένταξης και σε ειδικά δημοτικά σχολεία. Έχει δουλέψει με τα παιδιά σε διαγνωστικό και θεραπευτικό πλαίσιο σε ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών, όπως μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ, αυτισμός κτλ. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδρια και ημερίδες παρουσιάζοντας θέματα σχετικά με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς και τη Σχολική Ψυχολογία. Είναι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας www.eidikospaidagogos.gr & Επιστημονικός Σύμβουλος του Τομέα Ειδικής Αγωγής του Εκπαιδευτικού Ομίλου D GROUP.

Άρθρα και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί σε πλήθος εφημερίδων, περιοδικών, ιστοσελίδων και τηλεοπτικών εκπομπών. Στο πλαίσιο της συνεχούς κατάρτισης και της παρακολούθησης των εξελίξεων στον επιστημονικό χώρο της Ειδικής Αγωγής, έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα εργαστήρια, συνέδρια και ημερίδες.

 

Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε το εκπαιδευτικό μας ταξίδι!

 

 

 

Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου, καθώς και των εικόνων χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου