Ξεκινώντας τις τροφές.



  
Η διατροφή των διδύμων μου είναι πολύ σημαντική για εμένα. Φροντίζω να τρέφονται όσο πιο προσεγμένα γίνεται, προσφέροντας τους αληθινές τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Κι ενώ με το θηλασμό το ξεκίνημα ήταν τελείως λάθος κι αγωνίστηκα πολύ για να τα καταφέρουμε να συνεχίσουν να θηλάζουν για όσο αυτά επιθυμούν, με την έναρξη των στερεών ήμουν απόλυτα κάθετη. BLWΤι είναι αυτό; Σας το είχα υποσχεθεί σε προηγούμενη ανάρτηση.


Το baby led weaning είναι μια μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών στα μωρά μας, που δεν βασίζεται στο άλεσμα της τροφής και το τάισμα της στο μωρό από τον φροντιστή του. Ξεχνάμε τα μπλέντερ, τις ζυγαριές και τα πρέπει. Σε αυτήν τη μέθοδο το παιδί είναι ελεύθερο να εκφράσει την πείνα και τον κορεσμό του. Είναι απόλυτη συνέχεια του attachment και του gentle parenting που εφαρμόζουμε στα παιδιά μας. Δεν υπάρχει κανενός είδους πίεση από εμάς, προκειμένου να φάνε την ποσότητα που υποθετικά πρέπει να τρώνε για το κάθε ηλικιακό στάδιο. Αντίθετα, το παιδί είναι ελεύθερο να πειραματιστεί με το φαγητό του, να προσέξει τα χρώματα του, να το νιώσει στα χέρια του, να το γευτεί και στη συνέχεια να το φάει. Όταν και όσο εκείνο θέλει. Πρόκειται λοιπόν για μια ολόκληρη φιλοσοφία, που εκφράζεται και μέσω του τρόπου διατροφής κι όχι μόνο για το εμφανές "τρώει κομμάτια".

Η μέθοδος ξεκινάει, όπως γενικά συστήνεται, αφού συμπληρωθεί ο έκτος μήνας της ζωής του παιδιού. Τότε έχει ωριμάσει το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου, προκειμένου να επεξεργαστεί σωστά την τροφή. Παρατηρούμε φυσικά ότι συνυπάρχουν και τα απαραίτητα σημάδια ετοιμότητας. Να μπορεί δηλαδή να κάθεται με μικρή υποστήριξη στο καρεκλάκι του, να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό που τρώμε οι ενήλικες, να έχει μειωθεί η ένταση του αντανακλαστικού ώθησης της γλώσσας, αυτή η κίνηση δηλαδή που απωθεί οποιοδήποτε ξένο αντικείμενο από το στόμα του και να μπορεί να κρατήσει αντικείμενα στην παλάμη του. Μέχρι τότε η αποκλειστική τροφή του είναι το γάλα, μητρικό ή φόρμουλα.

Συνήθως, όχι όμως και απαραίτητα, γίνεται εισαγωγή κάθε τροφής την πρώτη φορά για μία, δύο ή τρεις ημέρες στη σειρά, αναλόγως αν θέλουμε να κάνουμε ειδική εισαγωγή της. Αυτό συμβαίνει για να ελέγχουμε τυχόν εμφάνιση αλλεργίας, δυσκοιλιότητας ή οποιασδήποτε ανεπιθύμητης αντίδρασης της στον οργανισμό του παιδιού. Η σειρά των τροφών με την οποία θα ξεκινήσουμε δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, αρκεί αυτές να έχουν κάτι θρεπτικό να προσφέρουν. Δηλαδή καλό είναι να ξεκινήσουμε με λαχανικά, κομμάτια από κρέας και στη συνέχεια με φρούτα. Όχι πρώτα με μπισκότα, ψωμί κλπ. Αυτά μπορούν να είναι μαγειρεμένα στον ατμό, βραστά ή και ψητά. Αρκεί να είναι εύκολα διαχειρίσιμα από το βρέφος. Το μέγεθος της τροφής συμβουλεύεται να είναι περίπου όσο και ο δείκτης μας, για να μπορεί εύκολα να την πιάσει με το χεράκι του.


pic. via google

Και έρχεται το εύλογο ερώτημα: μα αφού δεν έχει δόντια, πώς θα μασάει; Σας έχει δαγκώσει ποτέ μωρό χωρίς δόντια; Μπορεί ακόμα να μη φαίνονται, αλλά βρίσκονται εκεί, κάτω από τα ούλα. Η δύναμη τους είναι τρομερή! Εξάλλου οι πρώτες τροφές τους είναι μαγειρεμένες, αρκετά μαλακές, ώστε να καταφέρει να τις διαχειριστεί με τα ούλα και τη γλώσσα. Δεν είναι απαγορευτικό δηλαδή το γεγονός ότι το παιδί δεν έχει δόντια. Εξάλλου, οι τραπεζίτες με τους οποίους μασάμε και λιώνουμε την τροφή, εμφανίζονται γύρω στους δεκαοκτώ μήνες. Άρα η έλλειψη δοντιών δεν είναι λόγος για να μην ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να ακολουθήσουν τη μέθοδο αυτή. Επιπλέον δεν είναι περισσότερο υπαίτια πνιγμονής η σίτιση του μωρού εξ αρχής με τροφή σε κομμάτια. Οι πιθανότητες να συμβεί είναι ίδιες, αν όχι λιγότερες, σε σχέση με την αλεσμένη τροφή. Το παιδί εκπαιδεύεται από την πρώτη στιγμή να αναγνωρίζει την στερεά τροφή στη στοματική κοιλότητα.

Καταθέτω και την προσωπική μου εμπειρία. Δεν μετάνιωσα στιγμή για αυτό που εφάρμοσα. Τα παιδιά έδειξαν αμέσως ενδιαφέρον για τις υφές, τις γεύσεις και τα αρώματα των τροφών. Η λεπτή τους κινητικότητα εξασκήθηκε πολύ πιο γρήγορα. Διαμόρφωσαν πολύ εύκολα την άποψη τους σχετικά με τις γεύσεις που τους αρέσουν περισσότερο και λιγότερο. Δείχνουν αμέσως πότε πεινάνε αλλά και πότε έχουν χορτάσει. Όταν η δεξιότητα τους να διαχειρίζονται το φαγητό έφτασε σε ικανοποιητικό σημείο, σταμάτησα να μαγειρεύω ξεχωριστό φαγητό ειδικά για αυτά. Επιπλέον τρώμε όλοι μαζί, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο από το να ταΐζω δυο μωρά ταυτόχρονα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το δύσκολο σημείο φυσικά ήταν το μάζεμα και το πλύσιμο, ειδικά στην αρχή. Τροφές παντού. Παντού! Κάθε φορά κάνανε μπάνιο. Αυτό όμως κράτησε για λίγο καιρό.



Συμβουλή μου: αν σας ενδιαφέρει να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο ενημερωθείτε σωστά και διαβάστε. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που διευκρινίζονται και που πολλές φορές μπερδεύουν ή τρομοκρατούν τους νέους γονείς. Ένα από αυτά είναι το gag reflex, το αντανακλαστικό της αναγούλας, κάτι που συχνά συγχέεται με την πνιγμονή. Αν μπορείτε εκπαιδευτείτε και σε παροχή πρώτων βοηθειών. Όχι αποκλειστικά για το blw. Είναι απαραίτητες σε όλους μας, ανεξαιρέτως. Είναι λίγο δύσκολο το blw στην αρχή για το γονιό, αλλά τα οφέλη εμφανίζονται πολύ σύντομα. Και πόσο μεγαλύτερο όφελος από το σεβασμό που διδάσκουμε στο παιδί μας;




Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου