Παιδική διατροφή, αυτό το μυστήριο!


Θέμα ανάρτησης το φαγητό! Πόσο δύσκολο μου είναι κάθε μέρα να σκέφτομαι τι θα μαγειρέψω για την επόμενη! Και κυρίως πόσο δύσκολο είναι τώρα πια με τα δίδυμα. Ευτυχώς όμως τα παιδιά πλέον τρώνε ότι μαγειρεύω για όλους. Πέρασε ο καιρός του ξεχωριστού φαγητού. Απλά προσέχω ακόμα το αλάτι και προσθέτουμε επιπλέον στο πιάτο μας οι μεγάλοι.

Είναι επίσης βασανιστικό να σκεφτώ και να μαγειρέψω κάποιο φαγητό που τρώγεται ευχάριστα μεσημέρι και απόγευμα. Ευτυχώς τα παιδάκια μου τρώνε τα πάντα, με έμφαση στα λαχανικά βεβαίως βεβαίως. Έχουν και τις προτιμήσεις τους! Και φυσικά η μανούλα δε θα προτιμήσει την εύκολη λύση του μακαρονιού. Ούτε τα πολλά πολλά ψωμιά. Δεν τα απορρίπτω, αλλά θα είναι μια λύση μεγάλης ανάγκης. Προσέχω λιγάκι, ειδικά τώρα που είμαστε στην αρχή, προκειμένου να έχουν μια διατροφή ισορροπημένη, χωρίς περιττούς υδατάνθρακες και σάκχαρα. Δεν λέω ότι δεν θα τα φάνε ποτέ, αλλά η ζωή είναι μπροστά τους. Γιατί να επιβαρύνουμε την υγεία τους από τώρα; Ευτυχώς είμαι τυχερή και τρώνε εύκολα, για να είμαι ειλικρινής. Σε αντίθετη περίπτωση δεν ξέρω πώς θα το διαχειριζόμουν. Και φυσικά έχω έρθει σε αντιπαράθεση με αρκετούς καλοθελητές για το τι θα δώσω στα παιδιά μου να φάνε και τι όχι. Δυστυχώς συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Φυσικά φαίνομαι υπερβολική και κάθετη, αλλά πείτε μου, τι θα προσφέρει η σοκολάτα και το κρουασάν σε τόσο μικρά παιδιά; Όσο περνάει λοιπόν από το χέρι και την κουζίνα μου, εγώ θα αποφασίζω τι και πότε θα το φάνε.



Μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι και οι έξοδοι. Εκεί σε παιδικές χαρές, παιδότοπους και γενικά όπου συχνάζουν μικρά παιδιά, η εύκολη λύση του μπισκότου από το περίπτερο ή το σούπερ μάρκετ και του χυμού στα κουτάκια πάει κι έρχεται. Και πώς μπορείς να κρατήσεις ένα μωρό από το να μην αρπάξει ότι του προσφέρουν; Έχω αρχίσει κι εγώ να ξεσκονίζω το διαδίκτυο για νόστιμες κι εύκολες συνταγές, για κάτι που θα τους αρέσει και θα τα ωφελήσει παράλληλα. Μια εύκολη λύση είναι τα μπισκότα με αποξηραμένα φρούτα ή τυρί ή λαχανικά. Όχι και η καλύτερη λύση, αλλά σε σχέση με τα αγορασμένα σαφώς υπερέχουν. Επιπλέον είναι εύκολα στο κράτημα και στο μασούλημα.


Εκείνο το σνακ όμως που μας έχει κλέψει την καρδιά είναι το κέικ μπανάνας ή αγγλιστί το banana bread. Εύκολο και γευστικό, περιέχει τίμια συστατικά και μπορείτε να κάνετε πολλούς συνδυασμούς και παραλλαγές. Μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς ή/και αποξηραμένα φρούτα ανάλογα τα γούστα! Η συνταγή που κατοχυρώθηκε ως μια από τις αγαπημένες μας, σαν η πιο εύκολη, υγιεινή και με τα λιγότερα υλικά, έπεσε στα χέρια μου μέσα από μια μαμαδοομάδα διατροφής στο Facebook. Ναι, από αυτές τις διφορούμενες, για τις οποίες ερίζουν επιστήμονες και «μανούλες». Εκεί σε κάποια ανάρτηση βρήκα αυτήν την συνταγή, την προέλευση της οποίας αγνοώ. Ας με συγχωρέσει ο εμπνευστής της που δεν τον μνημονεύω, αλλά μου είναι αδύνατον να εντοπίσω και πάλι την πηγή! Πάντως δική μου δεν ισχυρίζομαι πως είναι! Τα παιδιά τρώνε πολύ ευχάριστα το κέικ αυτό. Κι εγώ έτσι έχω κάτι εύκολο και θρεπτικό όσο μπορώ, για να τους προσφέρω.



Η συνταγή έχει ως εξής:


3 μπανάνες πολύ πολύ ώριμες
2 κούπες νιφάδες βρώμης αλεσμένες σχεδόν σε αλεύρι
2 αυγά
1/4 της κούπας μέλι (εγώ δεν βάζω, αλλά φυσικά είναι θέμα γεύσης)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Επιπλέον ότι άλλο σας αρέσει σε μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς η αποξηραμένα φρούτα, περίπου μια κούπα σε ποσότητα.

Παίρνω το πολυμίξερ με τον μεγάλο κάδο κι αφού αλέσω σε μορφή σχεδόν αλεύρου τη βρώμη, προσθέτω όλα τα υπόλοιπα βασικά υλικά και κάποια μπαχαρικά της αρεσκείας μου, όπως κανέλα και μοσχοκάρυδο και τα πολτοποιώ. Στη συνέχεια προσθέτω χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς η ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα κι ανακατεύω να ενσωματωθούν στο μείγμα. Αδειάζω σε βουτυρωμένη φόρμα κέικ ή ψωμιού και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου.

Λίγα μυστικά.

•Αν βάλετε αποξηραμένα φρούτα φροντίστε να καταναλωθεί σύντομα το γλυκό, γιατί έπειτα από 2-3 ημέρες βγάζουν υγρά και αλλοιώνεται η υφή. Αυτό οφείλεται στο ψήσιμο.

•Μπορεί άνετα να ψηθεί και σε φόρμες μάφιν, απλά μειώστε το χρόνο ψησίματος στα 20 περίπου λεπτά, πάντα ανάλογα το φούρνο.

Εσάς ποια είναι η αγαπημένη συνταγή των παιδιών σας; Μοιραστείτε μαζί μου τα μυστικά σας για το πρόγραμμα φαγητού! Θα βοηθήσει πολύ! Αλήθεια, αντιμετωπίσατε ποτέ πρόβλημα με τις επιλογές σας πάνω στη διατροφή των παιδιών; Πώς το λύσατε;

Ευχαριστώ που με διαβάσατε κι αυτή το φορά! Ανυπομονώ για την επόμενη ανάρτηση και με περισσότερες συνταγές!




Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου