Και μετά...


Συνέπειες. Κάθε μας πράξη έχει τις συνέπειες της. Ένα θέμα πλέον πολύ επίκαιρο, αλλά και τόσο διαχρονικό. Αν τρομάξεις την πεταλούδα θα παρασύρει το πέταλο του λουλουδιού, το οποίο θα πέσει πάνω στο σκαθάρι, θα του φύγει μπάλα και θα πέσει στο νερό. Η μπάλα που έχει κοπριά και θα κάνει το νερό στο ποτάμι να ξεχειλίσει με απρόβλεπτες για όλους συνέπειες.
ατομική ευθύνη

Πω πω! Δύσκολο να σκέφτεσαι κάθε φορά τι πρέπει να κάνεις και τι όχι. Και όταν είσαι μικρό παιδί, δεν μπορείς να πάρεις τέτοια ευθύνη μόνος σου. Δεν μπορείς να σκέφτεσαι κάθε φορά το σωστό και το λάθος.

Όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μόνο σωστό και λάθος. Όσο μεγαλώνουμε πρέπει να λειτουργούμε με γνώμονα το τι είναι αυτό που δεν ενοχλεί τους γύρω μας. Τι είναι αυτό που θα κάνουμε ώστε να μην βλάψει, η έστω να μην ενοχλήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον μας. Γιατί οι συνέπειες κάποιων πράξεων μας ίσως και να αποδειχθούν καταστροφικές. Αυτό διαφορετικά ονομάζεται και ατομική ευθύνη. Και είναι κάτι που διδασκόμαστε από την παιδική μας ηλικία στο σπίτι μας.

Στο έξυπνο βιβλίο «Και μετά...» του Φιλίπ Ζαλμπέρ από τις εκδόσεις Μίνωας, διδασκόμαστε ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες. Τα μικρά παιδιά μέσα από το πολύ έξυπνο παράδειγμα του βιβλίου αυτού, κατανοούν πως ακόμα και η πιο μικρή μας πράξη έχει αντίκτυπο κάπου αλλού και κατανοούν την έννοια της ατομικής τους ευθύνης.

Θα το βρείτε στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων.

Προτείνεται για ηλικίες 2-6 ετών.



Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου και των εικόνων χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου