Ο γίγαντας που εξαφάνισε τους αριθμούς.


Σ’ ένα δάσος στην άκρη μιας πολύ μεγάλης πολιτείας ήταν κτισμένος ένας πύργος με 47 παράθυρα, 13 πόρτες και 30 δωμάτια. 30 δωμάτια; Μα πόσοι άνθρωποι ζούσαν μέσα σε αυτόν τον Πύργο;
μαθηματικά και χρησιμότητα

Σε αυτόν τον πύργο με τους τόσους αριθμούς ζούσαν δύο αδέλφια και μία νεράιδα, η νεράιδα των μαθηματικών, η Υπατία. Τα δύο αδέλφια ήταν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Ο ένας ήταν ο Πυθαγόρας, ένας νάνος ο όποιος λατρεύει τους αριθμούς και ο άλλος ένας γίγαντας ο Γοραπύθας, ο όποιος, ω! τι έκπληξη, μισούσε τους αριθμούς. Αγαπούσε όμως τόσο πολύ τη μουσική.

Στην προσπάθειά του να εξαφανίσει μια για πάντα τους αριθμούς, ο γίγαντας Γοραπύθας αποφάσισε να συνθέσει ένα τραγούδι με μαγικές λέξεις και νότες. Το τραγούδι ήταν τόσο όμορφο που όλοι άρχισαν το τραγουδούν. Σιγά-σιγά άρχισαν να εξαφανίζονται οι αριθμοί ακολουθώντας τη μελωδία. Ήταν μαγεμένη.

Εξαφανίστηκαν οι αριθμοί από τα ρολόγια, από τα ημερολόγια, από τις σελίδες, από τα παραμύθια, από τα βιβλία μαγειρικής, από τα νομίσματα, από τις ζυγαριές, από τα θερμόμετρα, καθώς και από οπουδήποτε μπορεί να υπάρχει ένας αριθμός.

Ο γίγαντας, ο οποίος ήταν και λάτρης της μαγειρικής και του καλού φαγητού, δεν μπορούσε πλέον να μαγειρέψει τα αγαπημένα του φαγητά και γλυκά, γιατί δεν υπήρχαν οι σωστές συνταγές. Είχαν χαθεί οι αριθμοί από τις δοσολογίες. Αποφάσισε να παραγγείλει φαγητό από έξω. Όμως χάθηκαν οι τηλεφωνικοί αριθμοί πάνω από τους καταλόγους. Δεν ήξερε τι να κάνει! Ήρθε σε απόγνωση.

Το παραμύθι αυτό μας διδάσκει, ότι όσο κι αν δεν μας αρέσει κάτι και προσπαθούμε να το αποφύγουμε, πρέπει να ξέρουμε πως για κάποιον λόγο υπάρχει. Ό,τι διδασκόμαστε στη ζωή μας είναι απόλυτα χρήσιμο, ακόμα κι αν δεν ζούμε από ή με αυτό. Τα μαθηματικά και γενικά οι αριθμοί είναι μία σπαζοκεφαλιά για πολλούς. Είναι όμως τόσο χρήσιμα, ακόμα και για τα πιο απλά και φαινομενικά ασήμαντα πράγματα της καθημερινότητας μας. Όπως η εκτέλεση μίας συνταγής.

Τι θα γίνει τελικά με τον απαρηγόρητο γίγαντα Γοραπύθα; Θα επιστρέψουν οι αριθμοί στις θέσεις τους; Θα τον βοηθήσουν ο Πυθαγόρας και η Υπατία; Διαβάστε την εξέλιξη στο βιβλίο «Ο γίγαντας που εξαφάνισε τους αριθμούς», της Χαράς Αγγελέτου, σε εικονογράφηση της Λένας Σταματοπούλου, από τις εκδόσεις Άγκυρα.

Θα το βρείτε στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων.

Προτείνεται για ηλικίες 5+.


Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου και των εικόνων χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου