Συμβουλές για την προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο.



Εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και του πέρατος της περιόδου προσαρμογής στο βρεφικό σταθμό των μικρών μου, η εβδομάδα μας θα είναι λιγάκι σκληρή για γονείς και παιδιά. Νέα ξεκινήματα, νέες συνθήκες, νέα πρόσωπα. Και σίγουρα όχι της μαμάς και του μπαμπά. Τι πρέπει λοιπόν εμείς να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας ώστε να βιώσουν λιγότερο επώδυνα τη νέα αυτή κατάσταση; Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πρακτικές συμβουλές που θα βοηθήσουν ως προς αυτό.



Για αρχή, καλό θα είναι το παιδί να μπει σταδιακά στο κλίμα του ήπιου αποχωρισμού από τους γονείς, αφήνοντας το για μικρά χρονικά διαστήματα με αγαπημένα πρόσωπα, όπως η γιαγιά και ο παππούς, να παίζει συχνά με συνομήλικα παιδιά, να μπορεί να εξυπηρετεί τις δικές του βασικές ανάγκες μόνο του, όπως να πιει νερό από το παγούρι του, να φάει ή να επισκεφθεί την τουαλέτα αν είναι πιο μεγάλο αλλά και να μη φοβάται να λερώνεται στο παιχνίδι.

Εσείς ως γονέας δεν χρειάζεται να του εξιδανικεύετε το σχολείο του, πολύ απλά γιατί δεν ξέρουμε τι σκέφτεται και πως θα αντιδράσει όταν αντικρίσει κάτι διαφορετικό. Μπορείτε να του διαβάσετε σχετικά βιβλία για την ηλικία του ή μέσα από εικόνες να του εξηγήσετε τη διαδικασία και τη ρουτίνα που θα βιώσει στο νέο του χώρο. Μπορείτε να παίξετε και κάποιο παιχνίδι ρόλων, κάνοντας τη δασκάλα εσείς. Πολύ βοηθητικό επίσης είναι να κάνετε τα ψώνια για το σχολείο μαζί με το παιδί. Την τσάντα του, το παγούρι του για το νερό, τα ρούχα που θα φοράει. Όσο ασήμαντα κι αν μας φαίνονται όλα αυτά, παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο.



Η παραμονή του τις πρώτες μέρες καλό είναι να είναι περιορισμένης διαρκείας. Όταν το αφήσετε εξηγήστε του ότι δεν θα παραβρίσκεστε στο χώρο κι ότι θα πάτε πχ να ψωνίσετε στο super market. Είναι κάτι του οποίου τη σημασία και τη διάρκεια γνωρίζει. Μην του πείτε όμως ψέματα ότι θα είναι για λίγο και το αφήσετε για όλη τη σχολική μέρα. Επίσης μην φύγετε αν δεν του εξηγήσετε, αν δεν το χαιρετήσετε. Θα νιώσει εγκατάλειψη. Ενδέχεται φυσικά να χρειαστεί να το πάρετε από το σχολείο πολύ νωρίτερα, γι’ αυτό μην απομακρύνεστε. Σταδιακά αυξάνετε την παραμονή του, μέχρι να φτάσει σε ολόκληρο το ημερήσιο πρόγραμμα.

Κλείνοντας, όσον αφορά εσάς τους γονείς, καλό είναι να αντιληφθείτε την αλλαγή που θα συμβεί και στη δική σας ψυχολογία. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται να διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα αποχωρισμού από το μικρό σας, που μεγαλώνετε με λατρεία. Καλό είναι να το συζητήσετε με το σύντροφο σας και να μιλήσετε ειλικρινά για τα συναισθήματα που βιώνετε και οι δύο. Θα συνειδητοποιήσετε πως δεν είστε μόνοι. Πως όταν το μοιράζεσαι γίνεται πιο ελαφρύ. Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά να έχουμε!




Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου