Καλοκαίρι στον αστερισμό των διδύμων.





Έφτασε ο καιρός που οι περισσότερες οικογένειες θα εκδράμουν εν όψει θερινών διακοπών. Η ανυπομονησία είναι μεγάλη και η ανάγκη για χαλάρωση και ξεκούραση φτάνει στο αποκορύφωμα. Πολλοί θα πάνε σε χωριά ή φιλικά εξοχικά σπίτια, άλλοι θα ταξιδέψουν σε νησιά ή παραθαλάσσια θέρετρα, θα μείνουν σε ξενοδοχείο, κάμπινγκ ή σε επιπλωμένη κατοικία. Όπου και να πάμε, το βασικό άγχος είναι ο εξοπλισμός που θα χρειαστεί για τα δίδυμα παιδιά μας για να περάσουμε τις διακοπές χωρίς ταλαιπωρία, αλλά και χωρίς να είμαστε υπερβολικοί με ότι μεταφέρουμε από το σπίτι. Γιατί ας μη ξεχνάμε, οι διακοπές με δυο μικρά παιδιά ίδιας ηλικίας συνεπάγεται τη μεταφορά επιπλέον αντικειμένων. Εξαρτάται λοιπόν από το πού και πόσο θα μείνουμε.

Τα βασικά που θα χρειαστεί να πάρουμε μαζί μας είναι πολλά κοντομάνικα εσώρουχα και τουλάχιστον πέντε αλλαξιές ρούχων, κυρίως σορτσάκια και μπλουζάκια, ανεξαρτήτως φύλου και ανάλογα τη διάρκεια της παραμονής μας. Από παπούτσια, αν περπατάνε, προτιμάμε τα πανάλαφρα λαστιχένια που είναι κατάλληλα και για τη θάλασσα. Μόνο αυτά. Ούτε καλά ρούχα και παπούτσια ούτε επισημότητες. Διακοπές πάμε. Δεν ξεχνάμε φυσικά το φαρμακείο με ότι μας έχει υποδείξει ο/η παιδίατρος και αντικουνουπικά, φιλικά για μωρά και νήπια. Σελτέδες για την αλλαγή της πάνας, αν ακόμη φοράνε. Και τα σκεύη στα οποία προσφέρουμε φαγητό, νερό και γάλα για τα μικρά βρεφάκια, αν δεν θηλάζουν. Πάνες, μωρομάντηλα κλπ. μπορούμε να τα προμηθευτούμε από καταστήματα του προορισμού μας, για να μειωθεί ο όγκος των αποσκευών. Επιπλέον μαζί μας θα πάρουμε και δύο από τα αγαπημένα τους παιχνίδια και τρία με τέσσερα αγαπημένα βιβλία. Αν χρειάζεται φωτάκι νύχτας και το νάνι τους. Και το διδυμοκάροτσο εννοείται!

Αν μείνουμε σε ξενοδοχείο, φροντίζουμε να υπάρχει και ειδικό μενού για παιδιά. Γλιτώνουμε έτσι το κουβάλημα μαγειρικών σκευών αλλά και το μαγείρεμα. Γιατί έτσι οι διακοπές είναι πιο ανέμελες! Από τα καρεκλάκια φαγητού, αν δεν παρέχονται, προτιμάμε εκείνα που προσαρμόζονται πάνω σε καρέκλες. Γλιτώνουμε έτσι ακόμη περισσότερο χώρο. Ή ακόμα καλύτερα για πιο μικρές ηλικίες το καρότσι, το οποίο χρησιμοποιούμε και για καρεκλάκι φαγητού.
Αν μείνουμε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με κουζίνα, κάνουμε καλή συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη για να μας παρέχουν τα απαραίτητα κουζινικά από εκεί, αν δεν θέλουμε οπωσδήποτε να μεταφέρουμε τα δικά μας.
Ίσως χρειαστούν παρκοκρέβατα για να κοιμούνται, αν δεν κάνουμε συγκοίμηση στο ίδιο κρεβάτι, αλλά αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια παρέχουν τα δικά τους. Αυτό που είναι απαραίτητο αλλά καταλαμβάνει πολύ χώρο είναι οι πετσέτες και τα σεντόνια. Πριν ετοιμάσουμε βαλίτσες πρέπει να συνεννοηθούμε αν παρέχονται ή όχι, για ευνόητους λόγους. Όταν φτάσουμε, επισκεπτόμαστε το τοπικό σούπερ μάρκετ, για να αγοράσουμε πέρα από τρόφιμα και βρεφικές πάνες, απορρυπαντικά για την καθαριότητα και για το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι και ότι άλλο θα χρειαστούμε για το μπάνιο μας.




Και έφτασε η ώρα για το μπλουμ! Εδώ βγαίνει από μέσα μας η Ελληνίδα μάνα! Αυτή η γραφική μάνα που φωνάζει τον Κωστάκη και την Ελενίτσα να φάνε το κεφτεδάκι τους και να μη πάνε στα βαθιά, τα τελευταία χρόνια πια από την ξαπλώστρα με το φρέντο βεβαίως βεβαίως! Δε θέλει κόπο θέλει τρόπο! Γιατί η διδυμομάνα, θέλοντας και μη, έχει οργάνωση! Τι χρειαζόμαστε λοιπόν κάθε φορά που πάμε παραλία, αν δεν έχουμε την ευτυχία να σκάει το κύμα στο δωμάτιο μας; Ειλικρινά χρειάζονται αρκετά αλλά όχι υπερβολικά πολλά πράγματα.
Ξεκινάμε από το εξοχικό/ξενοδοχείο/δωμάτιο με ένα ελαφρύ βαμβακερό ρούχο και τους φοράμε στη παραλία τα μαγιό τους, αν θέλουμε μαζί με πάνα για τη θάλασσα. Θα χρειαστεί μια πετσέτα για το κάθε παιδί, πιο βολικές είναι εκείνες οι πετσέτες τύπου πόντσο με κουκούλα γιατί απλά τη φοράνε, αλλά και οι απλές πετσέτες είναι μια χαρά, κυρίως στα πιο μικρά παιδιά. Έχουμε μαζί μας περίπου έξι καθαρές πάνες με μωρομάντηλα, μία έξτρα αλλαξιά ρούχα και δεύτερο μαγιό στην περίπτωση που ξαναβουτήξουν. Το καπέλο τους και αντηλιακή προστασία, καλύτερα με χαμηλό δείκτη για να είναι φυσικής προέλευσης, την οποία εφαρμόζουμε αρκετά συχνά, αλλά γενικά καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και κυρίως τις επικίνδυνες ώρες 12:00-16:00.
Χρειάζεται ένα μίνι φαρμακείο με απαραίτητα όπως κρέμα για τσιμπήματα, γάζες, αντισηπτικό για χτυπήματα κλπ. Τα παιχνίδια που θα τα απασχολήσουν στην παραλία μπορούμε να τα αγοράσουμε από εκεί, πρώτον για να μην τα κουβαλάμε από το σπίτι και καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο και δεύτερον γιατί σίγουρα θα δουν εκεί κάτι που τους αρέσει και θα το ζητήσουν! Γλιτώνουμε δηλαδή κι ένα επιπλέον έξοδο! Σωσίβια μονά ή διπλά, μπρατσάκια, φλαμίνγκο, μονόκερους κλπ. τα αγοράζουμε σύμφωνα με την ηλικία τους και πάντα έχουμε τα παιδιά κάτω από την επίβλεψη μας! Για τα μικρά μωρά είναι χρήσιμα τα ριλάξ τους αν δεν κάθονται ακόμα και για τα λίγο μεγαλύτερα που κάθονται, όμως δεν περπατάνε ή δεν έχουν ακόμα μεγάλη άνεση, βοηθάει πολύ μια φουσκωτή ή αυτοσχέδια πισίνα κάτω από μια σκιά, για να πλατσουρίζουν και να παίζουν με τα παιχνίδια τους. Φυσικά δεν ξεχνάμε να έχουμε μαζί μας πολύ νερό και δροσερά φρούτα, κάποιο σνακ που έχουμε ετοιμάσει και το φαγητό τους. Δεν υπάρχουν παντού οργανωμένες παραλίες και σούπερ εξοπλισμένα beach bar.

pic: google

Ελπίζω να μη ξεχνάω κάτι, γιατί κι εγώ αυτά παίρνω μαζί μου όταν ταξιδεύουμε ή πηγαίνουμε για μπάνιο στη θάλασσα. Το πιο βασικό όμως είναι η καλή διάθεση και φυσικά μια φωτογραφική μηχανή ή το κινητό μας, για να αποτυπώσουμε αυτές τις αξέχαστες στιγμές με τα τοσοδούλικα μας, που περνάνε σαν το νερό. Γιατί πόσα καλοκαίρια θα περάσουμε μαζί με τα παιδιά μας; Το πολύ δεκαοκτώ! Ας τα απολαύσουμε!




Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου