Λίστες για κάθε τι απαραίτητο (part 2)


Συνεχίζοντας την έρευνα για τις αγορές των νεογέννητων δίδυμων μωρών που θα έρθουν στη ζωή σου με το καλό, μπαίνω στο μεγάλο κεφάλαιο που προκαλεί πονοκέφαλο. Τα πράγματα που χρειάζονται τα μωρά είναι πολλά και τα έξοδα αντίστοιχα. Η ποικιλία που υπάρχει στα καταστήματα είναι πολύ μεγάλη και τις περισσότερες φορές αποπροσανατολίζει αντί να βοηθήσει τους μέλλοντες διδυμογονείς. Και είναι η κατάσταση αυτή ιδιαίτερη έτσι κι αλλιώς, που αναρωτιέσαι τελικά τι χρειάζεσαι και πόσες φορές το κάθε αντικείμενο.

Όσον αφορά τώρα τα αντικείμενα. Εδώ είναι λίγο περίπλοκα τα πράγματα. Όλα εξαρτώνται από τη μέθοδο που θες να ακολουθήσεις για το μεγάλωμα των παιδιών. Θα θηλάσεις; Θα κάνεις συγκοίμηση στο ίδιο κρεβάτι; Θα τα έχεις για λίγο ή περισσότερο καιρό στο δωμάτιο σας σε δικό τους κρεβάτι; Θα κοιμούνται σε καλαθούνες, σε λίκνο, στην ίδια κούνια; Σε παρκοκρέβατο; Ο χώρος είναι μεγάλος; Πολλά ερωτήματα μόνο για τον ύπνο. Σκέψου τι θα γίνει στο φαγητό ή στη βόλτα! Γνώμη μου είναι να προχωρήσεις βλέποντας και κάνοντας. Αν υπάρχει κάτι δανεικό από φίλους ή συγγενείς αυτό θα ήταν ιδανικό. Εμείς αγοράσαμε δυο κούνιες με στρώμα και χρησιμοποιήθηκε μόνο η μια, για δύο περίπου μήνες. Η δεύτερη είναι εντελώς αχρησιμοποίητη. Ακολουθούμε τη συγκοίμηση στο ίδιο κρεβάτι, αφού μόνο έτσι κοιμήθηκαν ήρεμα τα παιδιά. Θα προτιμούσα να είχα αγοράσει μόνο το στρώμα για μια κούνια που πρότεινε φίλη να μου δανείσει. Θα είχα γλιτώσει τα χρήματα και φυσικά δε θα είχα δυο ολοκαίνουριες κούνιες να τις κοιτάζω. Επομένως, και τα λευκά είδη ύπνου τα βλέπεις στην πορεία. Διαφορετικά, αν δεν υπάρχει δυνατότητα δανεισμού, προχωράς σιγά σιγά και σε πιο οικονομικές επιλογές. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά κι αφού γεννηθούν τα παιδιά! Τα ίδια ακριβώς θα σου προτείνω για το παρκοκρέβατο. Τα παιδιά ή το λατρεύουν ή το μισούν. Αρχικά παίρνεις ένα δανεικό κι αν τους αρέσει προχωράς και σε αγορά καινούργιου ή και δεύτερου ακόμα αν χρειαστεί. Συμπληρωματικά θα χρειαστεί κι ένα σετ ενδοεπικοινωνίας. Με κάμερα ή χωρίς, αυτό εξαρτάται καθαρά από το ποσό που διαθέτεις. Εμείς είχαμε ένα πολύ απλό. Μόνο για το βράδυ που τα άφηνα μόνα τους, μέχρι να κοιμηθούμε κι εμείς.

Κεφάλαιο βόλτα! Που σημαίνει καρότσι και καθίσματα αυτοκινήτου. Επιπλέον, αν είσαι της φιλοσοφίας του baby wearing , επενδύεις και σε έναν πολύ καλό μάρσιπο. Ή δύο. Σε αυτό είναι όμορφο να συμμετέχει κι ο μπαμπάς. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Καρότσι. Αυτό είναι καθαρά θέμα πρακτικό και οικονομικό. Πάρε μεζούρα και ξεκίνα να μετράς. Πόρτες, ασανσέρ, αυτοκίνητο και όπου αλλού κινείστε. Είναι πολύ σημαντικό να μην αποκλειστείς από πουθενά λόγω καροτσιού. Και φυσικά συνυπολογίζεις αν θες τη φιλοσοφία του μπροστά-πίσω ή του δίπλα-δίπλα. Με γνώμονα το χρηματικό ποσό που διαθέτεις. Ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά μπόνους είναι οι μεγάλες ρόδες, η ενιαία λαβή για να το οδηγείς και με το ένα χέρι, καθώς και να κλείνει εύκολα για να αποθηκευτεί πχ στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Καλό είναι πριν το αγοράσεις να δοκιμάσεις αν χωράει στο αυτοκίνητο. Όλα τα καταστήματα το κάνουν αυτό. Είναι ιδιαίτερη περίπτωση τα διδυμοκάροτσα! Φυσικά μπορείς να αγοράσεις δυο μόνα, αλλά αυτό προϋποθέτει δύο άτομα κάθε φορά που θα βγαίνετε με τα μωρά.

Σχετικά τώρα με τα καθίσματα του αυτοκινήτου. Αυτό είναι επένδυση. Επένδυση στη ζωή των παιδιών σου. Ναι είναι ακριβά. Ναι θες δύο από αυτά. Όμως πρόκειται για τη ζωή και την ασφάλεια τους. Αν έχετε αυτοκίνητο με σύστημα isofix στα πίσω καθίσματα, προτείνω ασυζητητί να υπάρχουν και οι βάσεις των καθισμάτων. Έτσι γίνονται πιο σταθερά σε μια σύγκρουση, έναντι των καθισμάτων που απλά έχουν στερεωθεί με τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου. Καλό είναι επίσης τα καθίσματα να έχουν περάσει αρκετά τεστ και μάλιστα με αρκετά αστέρια. Υπάρχουν πολλά άρθρα και συζητήσεις, όπως και αντίστοιχα βίντεο στο YouTube. Χρειάζεται μεγάλη έρευνα. Σημαντικό είναι όμως αφού πληρούν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να έχεις και τη δυνατότητα να τα εφαρμόσεις πάνω στο διδυμοκάροτσο για αρχή, αφού στα περισσότερα καρότσια ο κατασκευαστής δεν προτείνει τη χρήση για νεογέννητα μωρά. Πρέπει δηλαδή να είναι του ίδιου κατασκευαστή ή να είναι συμβατά μεταξύ τους. Ας μη ξεχάσω και το πιο σημαντικό! Με το καθισματάκι του αυτοκινήτου θα παραλάβετε και τα μωρά όταν πάρετε εξιτήριο από την κλινική. Οπότε η ασφάλεια είναι το Α και το Ω για τα πολύτιμα μας!

Ο μάρσιπος. Είναι μεγάλη η γκάμα του baby wearing που θα βρεις στην αγορά. Εργονομικά, φιλικά προς τη μαμά και το παιδί. Με μία, δύο ή τρεις χρήσεις. Πωλούνται και μεταχειρισμένοι. Υπάρχουν και ειδικοί σύμβουλοι baby wearing. Καλό είναι να δοκιμάσεις πριν αγοράσεις. Από sling, wrap, mei tai, μέχρι αυτοσχέδιο ή πολύ πιο εξειδικευμένο μάρσιπο, είναι κάτι που θα σου λύσει τα χέρια, αρκεί να πληροί τις προϋποθέσεις για το σωστό κάθισμα του μωρού. Τα πόδια του στη μέση σου πρέπει να σχηματίζουν ανάποδο W. Ή κεφάλαιο Μ. Όπως θέλεις. Αυτό μη το ξεχάσεις ποτέ όταν φοράς το μωρό σου. Δεν πρέπει επ ουδενί λόγω να κρέμονται τα πόδια του μωρού κάθετα, γιατί δημιουργούνται προβλήματα στα ισχία τους. Στη δική μας περίπτωση συνέβη το εξής: στις αρχές που τα μωρά ήταν μικρά και ακίνητα, είχα βολευτεί με ένα ring sling. Ένιωσα ότι δεν μου ταιριάζει όμως. Όταν μεγάλωσαν λίγο κι άρχισαν να κουνιούνται, αισθανόμουν ότι θα πέσουν. Δεν είχα υιοθετήσει δηλαδή τόσο πολύ τη φιλοσοφία του sling. Το άλλαξα με ένα mei tai. Αυτό το θεώρησα πιο ασφαλές για εμένα, γιατί δένουν οι ράντες και το μωρό «εγκλωβίζεται». Πλέον χοροπηδάνε κάνοντας και το αλογάκι όταν τα φοράω! Και φυσικά έχει και ο μπαμπάς μας το δικό του μάρσιπο, γιατί το καρότσι δεν είναι για όλες τις περιστάσεις. Πολύτιμη αγορά για εμάς!

Ας πάμε τώρα στα άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Τις πρώτες μέρες με τα μωρά στο σπίτι δε θα χρειαστείς και πολλά πράγματα. Ειδικά αν θηλάσεις αποκλειστικά θα χρειαστείς ελάχιστα. Επειδή όμως μιλάμε για δίδυμα, τα οποία ενδεχομένως χρειαστεί να νοσηλευτούν για κάποιες μέρες στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ένας αποστειρωτής για τα εξαρτήματα του θηλάστρου είναι απαραίτητος. Γιατί φυσικά το μητρικό γάλα στα προωράκια μας κάνει θαύματα! Από εκεί και πέρα, αν ως μητέρα τους αποφασίσεις να σιτίζονται τα μωρά με μπιμπερό, με μητρικό γάλα ή φόρμουλα, καλό είναι να αγοράσεις αρκετά μπουκάλια. Αρχικά μικρής χωρητικότητας κι αργότερα μεγαλύτερης. Γύρω στα 10 είναι καλά, για να γλιτώσεις το διαρκές σαπούνισμα. Υπάρχουν πάμπολλες μάρκες, ειδικές ή όχι για την αποφυγή των κολικών. Το μωρό θα αποφασίσει τι του ταιριάζει. Φυσικά είναι απαραίτητη και η βούρτσα για τα μπουκάλια. Πλένεις με καυτό νερό και ελαφρύ υγρό πιάτων, για να φεύγει κάθε ίχνος γάλακτος, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στα μωρά. Ένα θερμός επίσης βοηθάει πολύ για να ρίχνεις μέσα το βραστό νερό της φόρμουλας προκειμένου να κερδίζεις χρόνο και κλάμα. Ιδανικά ένα κομμάτι χώρου στον πάγκο της κουζίνας αποκλειστικά για τα μωρά είναι το καλύτερο. Ο θερμαντήρας για τα μπιμπερό είναι μια αγορά όχι τόσο απαραίτητη. Την ίδια δουλειά κάνει και το απλό μπεν μαρί. Ο χρόνος που απαιτείται είναι αρκετός μέχρι να φτάσει το γάλα στη σωστή θερμοκρασία, οπότε αν το μωρό δεν είναι υπομονετικό ή αν δεν έχεις μάθει να αναγνωρίζεις τα πρώτα σημάδια πείνας, είσαι σε δεινή θέση! Εμάς δε μας βοήθησε και πολύ.

Για το μπάνιο τους αρχικά θα χρειαστείς μόνο τα χέρια σας. Επειδή ο ομφαλός τους δεν έχει αποξηραθεί και το κολόβωμα δεν έχει πέσει, ο νιπτήρας του μπάνιου είναι το κατάλληλο μέρος. Το νερό πρέπει να τρέχει στο μωρό κι όχι να είναι στάσιμο, προκειμένου να μην ενυδατώνεται το σημείο στην κοιλίτσα του. Αργότερα, μετά τις 40 περίπου ημέρες, ένα μπανάκι με υποστήριξη για το σώμα του είναι ότι πρέπει. Φυσικά πρέπει όλα τα αντικείμενα και τα πανάκια που χρησιμοποιείς να στεγνώνουν πολύ πολύ καλά για την αποφυγή ανάπτυξης μούχλας. Υπάρχουν πολλά μπανάκια στην αγορά. Με βάση ή χωρίς. Ένα σημείο αναφοράς είναι το αν έχεις μπανιέρα ή ντουσιέρα στο σπίτι. Εμείς προτιμήσαμε ένα απλό με δίχτυ για να ξαπλώνουν τα μωρά επάνω, που τοποθετούσαμε μέσα στη ντουσιέρα. Τα αλλά με τη βάση μας φανήκανε όχι τόσο πολύ σταθερά, κυρίως για αργότερα που θα κουνιούνται, πολύ ογκώδη και αρκετά ακριβά. Τα υγρά με τα οποία θα πλένεις τα μωρά σου πρέπει να είναι αγνά και φυσικά και αν είναι δυνατόν οργανικά. Είναι τόσο μα τόσο ευαίσθητο το δερματάκι τους. Η αλλαξιέρα επίσης είναι αμφιλεγόμενη. Εμείς δεν τη χρησιμοποιήσαμε. Τα μωρά φοβόταν πάνω της, για ανεξήγητο λόγο. Προτιμούσαν το στρώμα του κρεβατιού μας. Κι ευτυχώς που δεν αγοράσαμε το έπιπλο αλλαξιέρα! Γενικά τα παιδιά μου προτιμάνε το κρεβάτι μας! Για το μπάνιο τους επίσης χρειάζεται κι ένα θερμόμετρο για να βλέπεις τη θερμοκρασία του νερού. Δε θέλουμε ούτε να τα παγώσουμε ούτε να τα τσουρουφλίσουμε! Παρέα με το θερμόμετρο χρειαζόμαστε ψαλιδάκι για τα νύχια, ρινικό αποφρακτήρα για τη μυτούλα, αν κι εφόσον το συστήσει ο παιδίατρος, πολλές αμπούλες φυσιολογικού ορού για οτιδήποτε χρειάζεται να καθαρίσουμε επάνω τους, οινόπνευμα και γάζες αποστειρωμένες, αλοιφή για την αλλαγή της πάνας, αγορασμένη ή χειροποίητη (βλ. κηραλοιφή) ή και κάποιο οργανικό λάδι, όπως το αμυγδαλέλαιο για ελαφρύ μασάζ. Προσοχή όμως για εμφάνιση αλλεργιών.

Τα ριλάξ δεν είναι απαραίτητη αγορά από την αρχή της ζωής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι καν απαραίτητη αγορά! Σε εμάς ας πούμε! Μας σύστησε η νεογνολόγος μετά το δεύτερο μήνα να τα ξαπλώνουμε στα ριλάξ για να έχουν τα χέρια μαζεμένα προς τα μπροστά. Ούτε καν! Η μεγάλη κάτι έκανε. Ο μικρός ούτε για αστείο. Μόνο αγκαλιά! Κάποια στιγμή μας δάνεισαν ένα μεγάλο με μουσική και κίνηση δεξιά αριστερά. Εκεί κάθισαν και τα δύο. Αρκετά. Πολλές φορές τα πήρε κι ο ύπνος εκεί. Αλλά όχι για πολύ. Μόλις το βαρέθηκαν επιχειρούσαν να αποδράσουν. Αν δεν ήταν δεμένα στο κάθισμα θα είχαμε πτώσεις! Οπότε και το ριλάξ είναι καθαρά θέμα υποκειμενικό. Ξεκινάς με δανεικό ή οικονομικό ή μεταχειρισμένο και προχωράς βλέποντας. Και μη σκέφτεσαι ότι αυτά είναι τα πρώτα μου παιδάκια, θέλω να τους πάρω τα καλύτερα. Πραγματικά αυτό είναι το τελευταίο που πρέπει να σκεφτείς. Για τα μωρά μας το καλύτερο που μπορείς να τους προσφέρεις είναι η αγάπη σου, η αγκαλιά σου, το χάδι σου, το χαμόγελο σου!

Γενικά οι πρώτες αγορές είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο και φυσικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κυρίως βέβαια από τον οικονομικό προϋπολογισμό του ζευγαριού κι έπειτα από τις προθέσεις και τις αντιλήψεις σχετικά με τη μέθοδο γονεϊκότητας που θα ακολουθηθεί, καταχρηστικά μιλώντας και αν φυσικά μπορούμε να την οριοθετήσουμε. Ελπίζω να βοήθησα με τις εμπειρίες μου, έστω και λίγο. Αν πάλι σε μπέρδεψα, πες μου πώς για να διευκρινίσω τα γραφόμενα μου. Ευχαριστώ άλλη μια φορά που με διάβασες!



Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου