Λίστες για κάθε τι απαραίτητο (part 1)



Και ναι! Κρατάς το θετικό τεστ! Ναι! Ο υπέρηχος έδειξε μία κουκκίδα! Ή μήπως και δεύτερη; Μεγάλη χαρά! Μεγάλες στιγμές! Ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις! Νιώθεις ότι το σώμα σου γίνεται ναός για να φιλοξενήσει δύο μικρές θεότητες. Τα μωράκια σου! Τα διδυμάκια σου!

Μετά την πρώτη χαρά και τον απίστευτο ενθουσιασμό έρχεται η αγωνία. Θα πάνε όλα καλά; Θα έχω μια ήρεμη εγκυμοσύνη; Τα μωρά θα είναι γερά; Εγώ θα είμαι καλή μητέρα για τα μωρά μου; Τεράστια αναπάντητα ερωτήματα. Μια είναι η απάντηση. Ναι σε όλα! Δε μιλώ φυσικά για παθολογικές περιπτώσεις. Είναι όμως και στο χέρι σου να πάνε όλα καλά. Αρκεί να είσαι ήρεμη και να καταλάβεις την ευθύνη που φέρεις πλέον. Δίνεις ζωή σε δυο νέα πλάσματα. Ξεχνάς τις παλικαριές και την όποια έντονη δραστηριότητα είχες στη ζωή σου μέχρι πριν. Ακολουθείς τις οδηγίες του γιατρού σου, γιατί η εγκυμοσύνη είναι η ειδικότητα του. Έχεις φυσικά φροντίσει ο γιατρός να σε αντιπροσωπεύει, να σε καλύπτει και όχι να σου δημιουργεί κενά κι ανασφάλειες. Ο τοκετός σου πρέπει να είναι μια συντονισμένη απόφαση και των δύο, ειλημμένη με βάση τα δεδομένα σας και φυσικά με γνώμονα τη φύση μας ως γυναίκες κι όχι το χρονοδιάγραμμα του μαιευτήρα.

Κι αφού όλα προχωράνε καλά κι ευχάριστα, τα μωρά μεγαλώνουν και κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο σώμα σου, έρχεται ένα άλλο βασικό ερώτημα! Τι θα χρειαστώ στην αρχή για το μεγάλωμα τους; Ποια προϊόντα είναι χρήσιμα και ποια όχι; Ειδικά για τα δίδυμα τι αγοράζω διπλό και τι μια μόνο φορά; Κι εδώ έρχομαι εγώ, που έχω περάσει από όλες τις φάσεις που μπορεί να περάσει μια νέα διδυμομαμά, για να σου πω τι ήταν αυτό που λάτρεψα, τι αυτό που μετάνιωσα που αγόρασα, τι αυτό που θα ήθελα να είχα αγοράσει από την αρχή και τι αυτό που δεν πήρα καθόλου και τώρα που το βλέπω νομίζω πως θα βόλευε λίγο περισσότερο στην καθημερινότητα μου με τα δίδυμα. Γιατί κακά τα ψέματα οι εταιρείες θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Όλα φαίνονται χρήσιμα, πολύ κομψά και σούπερ λειτουργικά. Και είναι! Χρειάζονται όμως;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ας χωρίσουμε τα πράγματα που θα χρειαστείς μέχρι το πρώτο εξάμηνο σε τρεις κατηγορίες. Κυρίως ρούχα για τη μαμά, ρούχα κλπ για τα παιδιά και αντικείμενα για τα παιδιά. Η μαμά δε θα χρειαστεί παρά πολύ εξειδικευμένα πράγματα, πέρα από τα ρούχα της εγκυμοσύνης. Αν και αυτά πλέον είναι αμφιλεγόμενα. Τα περισσότερα ρούχα που φοράνε οι γυναίκες σήμερα καλύπτουν άνετα τα δυο πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Εγώ τουλάχιστον μέχρι και τον πέμπτο ή έκτο μήνα δε χρειάστηκα απολύτως τίποτα από την κατηγορία αυτή. Από τον έβδομο και έπειτα που μεγάλωσε η κοιλιά μου αγόρασα ένα κολάν και ένα παντελόνι με λάστιχο. Δεν είχε μπει βέβαια για τα καλά ο χειμώνας, οπότε ήμουν καλυμμένη με αυτά, με τις πιο φαρδιές μου μπλούζες και τα φορέματα. Ανάλογα λοιπόν την εποχή χρειάζεται σίγουρα ένα κολάν ως ρούχο κλειδί και ό,τι άλλο πιστεύεις ότι θα βολέψει. Πχ μια βερμούδα με λάστιχο ή ένα τζιν παντελόνι με λάστιχο. Καλσόν, εσώρουχα και νυχτικά αφορούν προσωπικά την κάθε μία, οπότε δεν μπορώ να προτείνω. Φυσικά υπάρχουν πολλές επιλογές και για αυτά στα είδη μητρότητας.

Κάτι πολύ χρήσιμο είναι τα μαξιλάρια για τον ύπνο. Όταν η κοιλιά μεγαλώνει ο ύπνος γίνεται μπελάς. Κάπου πρέπει να βολεύονται πόδια, χέρια, μέση, πλάτη και κοιλιά. Οπότε πρέπει να λάβεις υπόψη και το ενδεχόμενο να εμπλουτίσεις τη συλλογή σου με ένα πιο ειδικό μαξιλάρι σε σχήμα λουκάνικου. Όχι απαραίτητο, αλλά βολικό λόγω σχήματος. Μη μπερδεύεσαι όμως με τα μαξιλάρια θηλασμού που κυκλοφορούν για ένα μόνο μωρό, που υπόσχονται χρήση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα μαξιλάρια θηλασμού δίδυμων είναι μια κατηγορία από μόνα τους. Χρειάζονται οπωσδήποτε αν η μητέρα αποφασίσει να το παλέψει με το θηλασμό των δίδυμων. Είναι κάτι που δεν είχα από την αρχή και το μετάνιωσα. Αν το είχα, θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα για τους τρεις μας και δε θα παιδευόμουν με συμπλήρωμα, αποστείρωση, κούραση κλπ. Πολύ απλά θα βολευόμαστε άνετα με αυτό και θα περνούσε ο πρώτος καιρός πολύ πιο εύκολα. Κακά τα ψέματα αλλά αν δε σε βολέψει η στάση του θηλασμού όλα γίνονται ανυπόφορα. Και σαν νέα μητέρα ψάχνεις να βρεις την αιτία, καταλήγοντας ότι τα παιδιά δε χορταίνουν. Λάθος! Θα μιλήσουμε για το δικό μου θηλασμό, αλλά και γενικά για το θηλασμό σε άλλη ανάρτηση.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να ετοιμάσεις τη βαλίτσα του μαιευτηρίου. Φροντίζεις εγκαίρως να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτά συνήθως είναι:

- ΑΜΚΑ και των δύο γονέων,
- ΑΦΜ και των δύο γονέων,
- Βιβλιάριο υγείας της μητέρας,
- Ταυτότητες (ή διαβατήρια) και των δύο γονέων και φωτοτυπίες,
- Ληξιαρχική πράξη γάμου (πρόσφατη) και φωτοτυπία.

Εκτός από τα γραφειοκρατικά που θα χρειαστείς θα πρέπει να έχεις μαζί και τα προσωπικά σου αντικείμενα. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από το αν θα γεννήσεις σε ιδιωτικό ή δημόσιο μαιευτήριο. Για παράδειγμα στο ιδιωτικό παρέχονται πετσέτες, εσώρουχα και σερβιέτες λοχείας και υγρό καθαρισμού. Χρειάστηκα επιπλέον μόνο τα δικά μου είδη προσωπικής υγιεινής και σαμπουάν. Νυχτικά για τις πρώτες μέρες, πιτζάμες προς στο τέλος και μια ρόμπα για να βγαίνω έξω από το δωμάτιο. Το σουτιέν δε μου χρειάστηκε μέσα, αλλά για την έξοδο, μαζί με τα ρούχα που μπήκα. Φυσικά κινητό και φορτιστή. Βιβλία, περιοδικά κλπ πίστεψε με δεν προλαβαίνεις ούτε να τα βγάλεις από την τσάντα. Είχα πάρει και τα δικά μου βιβλία για να διαβάσω για τη σχολή. Αστεία πράγματα! Και να σκεφτείς πως δεν είχα καν τα μωρά κοντά μου. Αν καταφέρεις να έχεις τα μωρά κοντά σου με rooming in θα είναι τέλεια. Ακούγεται βουνό αλλά είναι ό,τι καλύτερο για όλους. Δυστυχώς εγώ δεν κατάφερα να τα πάρω αγκαλιά παρά μόνο έπειτα από πέντε μέρες που βγήκαν από τη θερμοκοιτίδα. Αν είχαν πάει τα πράγματα όπως έπρεπε θα είχα επιλέξει εννοείται να τα έχω δίπλα μου 24/7. Φυσικά θα χρειαστείς και βρεφικά ρούχα, ανάλογα πάντα την εποχή, για να βγάλεις τα μωρά από το μαιευτήριο. Και αν γεννήσεις σε δημόσιο μαιευτήριο θα χρειαστείς επιπλέον αρκετά ρούχα κι εσώρουχα βρεφικά, καθώς και πάνες βρεφικές, πάνες αγκαλιάς ,  πετσέτες και πετσετάκια, πιθανόν και τα καλλυντικά τους. Γιατί θα έχεις εσύ αποκλειστικά την ευθύνη τους.

Πάμε τώρα στα ρούχα για τα μωρά. Αυτό είναι σχετικά εύκολο αλλά και πάλι παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Η εποχή που θα γεννηθούν, η βοήθεια που θα έχεις στο σπίτι και παραδόξως το αν έχεις στεγνωτήριο! Εγώ γέννησα το Δεκέμβριο. Στεγνωτήριο δεν είχα. Ο καιρός πολύ άσχημος. Τα ρούχα δεν στέγνωναν ποτέ! Ευτυχώς είχαμε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία στεγνώματος ρούχων και μας έβγαλε πολλές φορές από τη δύσκολη θέση. Φυσικά βάλαμε συνέταιρο τη ΔΕΗ στο πορτοφόλι μας! Όμως τελικά τα ρούχα που χρειάστηκαν ήταν 15-20 κοντομάνικα φανελάκια, 10-15 ολόσωμα βαμβακερά κορμάκια και 2-4 ολόσωμα βελουτέ για τις εξόδους μας. Όλα σε ουδέτερα χρώματα για πρακτικούς λόγους. Αυτά τα αποκτούσαμε σταδιακά, γιατί τα 10 φανελάκια και τα 6 φορμάκια που πήραμε στην αρχή δεν έφταναν ούτε για 2 μέρες. Τα μωρά λερώνονται πολύ. Παρά πολύ! Είτε με γουλιές, είτε με κακά. Το καλοκαίρι αντίθετα αυτά που χρειάζονται είναι μόνο κοντομάνικα φανελάκια. Φυσικά χρειάστηκαν 4 πάνες αγκαλιάς, 20 περίπου πετσετάκια για τις γουλιές και αρκετά σελτεδάκια για το άλλαγμα της πάνας, περίπου 8-10. Τα ατυχήματα είναι μεγάλο πρόβλημα στις αλλαγές. Πετσέτες για το μπάνιο, τουλάχιστον 4. Προμηθεύτηκα και σαλιάρες αλλά δε μου χρειάστηκαν ποτέ. Σκουφάκια και γαντάκια επίσης αγόρασα, αλλά έμειναν αχρησιμοποίητα. Δε βγήκαμε πολύ τον πρώτο καιρό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Άφησε που τα γάντια έχουν κατηγορηθεί για διάφορα δυσάρεστα, από καθυστέρηση στην ανάπτυξη της αφής ως και ασφυξία!

Σε αφήνω εδώ σε αγωνία για τα υπόλοιπα απαραίτητα μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, για να γλυτώσεις την ανάγνωση του σεντονιού. Υπάρχουν πολλές ανάγκες των μωρών που πρέπει να καλυφθούν. Αν έχεις απορίες, κενά ή προτάσεις, περιμένω με χαρά να τις προσθέσω στην επόμενη ανάρτηση. Μέχρι τότε να είσαι καλά! 




Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου