Αγαπημένες συνήθειες


Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι το διάβασμα. Έχω διαβάσει πολλά βιβλία. Λογοτεχνικά και όχι μόνο. Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο, αλλά και αρκετά χρήματα στην καλλιέργεια του νου και της ψυχής μου, μέσα από το διάβασμα. Με γαληνεύει, με ταξιδεύει, μου γεμίζει την ψυχή. Κάθε βιβλίο γίνεται ένα παράθυρο σε έναν άλλον κόσμο. Έναν κόσμο που θα ήθελα να έχω ζήσει και ανθρώπους που θα ήθελα να έχω φίλους ή έστω να έχω γνωρίσει. Με θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Έχω ξενυχτήσει, έχω κλάψει, έχω γελάσει, έχω μισήσει, έχω αγαπήσει. Έχω όμως πλέον πολύ καιρό να διαβάσω και να ευχαριστηθώ ένα βιβλίο!

Ένα από όλα αυτά που έχω κάνει στη ζωή μου και είναι η στιγμή να αναφέρω είναι ότι είμαι απόφοιτος, με δόξα και τιμή, του τμήματος της Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ναι λοιπόν, είμαι μια καθηγήτρια ισπανικής γλώσσας! Λατρεμένη σχολή, λατρεμένο αντικείμενο. Πολύ απαιτητική όμως η φοίτηση στο τμήμα αυτό, η οποία προϋπέθετε την ανάγνωση αρκετών λογοτεχνικών βιβλίων της Ισπανικής και Λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Υπέροχα βιβλία, υπέροχοι συγγραφείς, υπέροχη εμπειρία. Όταν όμως έχεις το deadline να παραδώσεις εργασία, το αγαπημένο διάβασμα σου φαίνεται και λιγάκι σαν αγγαρεία. Έτσι έχασα την επαφή μου με το αγαπημένο μου χόμπι.

Σε αυτό το εμπόδιο που με χώριζε από το διάβασμα που με ηρεμούσε προστέθηκε και η εγκυμοσύνη, η γέννα και το μεγάλωμα των δίδυμων. Συνεπώς δεν υπήρχε χρόνος ή διάθεση να χαθώ στις σελίδες ενός βιβλίου. Όλα γίνονται τόσο γρήγορα, που δεν βρίσκεται η κατάλληλη στιγμή για να απολαύσω αυτό που μου λείπει, έντονα μπορώ να πω τον τελευταίο καιρό. Κι ενώ έχουν βρεθεί στα χέρια μου αρκετά βιβλία, με πολύ ενδιαφέρουσες πλοκές και πολύ αξιόλογη γραφή, δεν έχω καταφέρει να διαβάσω κάποιο από αυτά ούτε μέχρι τη μέση! Ζηλεύω όταν πέφτει το μάτι μου σε συζητήσεις για υπέροχα βιβλία, που δεν μπορούσαν οι αναγνώστες τους να τα αφήσουν από τα χέρια τους. Πού θα πάει όμως; Κάποτε θα διαβάσω κι εγώ ξανά πολλά πολλά όμορφα βιβλία!

Ένα βιβλίο που πραγματικά με συγκλόνισε όταν το διάβαζα αρκετά χρόνια πριν, είναι το «Της νεκρής πριγκίπισσας» της Κενιζέ Μουράτ. Σκεφτείτε ότι είχα εξεταστική το επόμενο πρωί κι εγώ διάβαζα το βιβλίο ως τις δύο τα ξημερώματα για να το τελειώσω! Θα μπορούσε να είναι παραμύθι, αλλά είναι μια αληθινή ιστορία, που αρχίζει το 1918 στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι η ιστορία της μητέρας μου, της πριγκίπισσας, Σέλμα, που γεννήθηκε σ' ένα παλάτι της Ισταμπούλ», γράφει η συγγραφέας. Περισσότερα...

Ένα δεύτερο βιβλίο είναι το «Αθηνά. Ευτυχώς που δε γεννήθηκα όμορφη» του Κώστα Καρακάση. Επίσης συγκλονιστική ιστορία. Πρόκειται για την Αθηνά. Ξεκίνησε αρχόντισσα από ένα ελληνικό νησί, ταξίδεψε σε τόπους μακρινούς. Γνώρισε ανθρώπους απλούς αλλά και βασιλιάδες, επιστήμονες και τυχοδιώκτες. Πρόσφερε αφειδώλευτα τα πλούτη της καρδιάς της και κέρδισε το θαυμασμό όσων τη γνώρισαν. Περισσότερα...

Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στα χέρια μου η «Αμαλία» ενός ανθρώπου που γνωρίζω έμμεσα, αλλά έχω ήδη στην καρδιά μου, του Σπύρου του Πετρουλάκη. Ο συγγραφέας παρασύρει τους αναγνώστες σε ένα μυστηριακό μονοπάτι σωστών επιλογών και πλάνης. Άραγε ένα αχνό φως, σαν την καύτρα του τσιγάρου, είναι ικανό να φωτίσει αρκετά το σκοτάδι; Περισσότερα... Έχω κι εγώ τρελή αγωνία να το μάθω, αλλά προς το παρόν έχω διαβάσει ελάχιστες σελίδες! Τα ζουζούνια μου απαιτούν την απρόσκοπτη παρουσία μου!

Εσείς διαβάζετε λογοτεχνία; Εγώ λατρεύω μεταξύ άλλων το ιστορικό μυθιστόρημα. Ποιο είδος είναι το δικό σας αγαπημένο; Υπάρχουν βιβλία που σας στιγμάτισαν; Ή κάποια που απλά θα τα προτείνατε στους φίλους σας; Περιμένω τις προτάσεις σας! 



Edit: Κι αυτό το όμορφο ταξίδι έφτασε στο τέλος του! Ένα υπέροχο βιβλίο. Παρακαλούσα να μη τελειώσει! Η αγωνία φυσικά στο ζενίθ. Άριστα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με περιγραφή που τοποθετεί τον αναγνώστη κινηματογραφικά στην εξέλιξη της ιστορίας. Πολύ σωστά τοποθετημένο και με μια εξιστόρηση που δεν αφήνει καμία απορία. Καταπιάνεται με πολύ σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, αποδεικνύοντας πόσο επηρεάζουν τη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Συγχαρητήρια στο συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη, αλλά και στις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.



Υ.Γ. Το παρόν άρθρο ΔΕΝ είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικό.




Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου