Χωρίς σκουπίδια. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη μας;

Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Χώρα μας το νομοσχέδιο για την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.

Πλαστικά μιας χρήσης


Με αφορμή το σπουδαίο αυτό γεγονός, θα σου δείξω το βιβλίο «Χωρίς σκουπίδια» της Σιμά Οζκάν, σε πολύ ζωντανή εικονογράφηση της Ζεϊνέπ Οζάταλαι, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία στην μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Προτρέπει τα παιδιά να γνωρίσουν την ανακύκλωση και να την εντάξουμε στην καθημερινότητά τους.

Πλαστικά μιας χρήσης


Στο βιβλίο αυτό θα γνωρίσουμε την Ντενίζ ένα μικρό κορίτσι, που ζει σε μία πόλη δίπλα στη θάλασσα. Ζει στη Λεωφόρο Μπλε, στην οδό Πάτος του Βάζου, στο διαμέρισμα χωρίς σκουπίδια. Κάθε μέρα πηγαίνει στο σχολείο με το ποδήλατο. Το βιβλίο ξεκινά με ένα μικρό ατύχημα που έχει το κορίτσι. Ένας γλάρος στο κεφάλι του οποίου έχει κολλήσει μια σακούλα, πέφτει πάνω της. Αυτό γίνεται η αφορμή για να γνωρίσει τη Νιλ. 


Η Νιλ είναι ένα κορίτσι που σκέφτεται και λειτουργεί με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Μερικά παραδείγματα της δράσης της είναι η αποφυγή άσκοπης χρήσης χαρτιού. Η χρήση γυάλινου μπουκαλιού και υφασμάτινων τσαντών πολλαπλών χρήσεων. Η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση ή η κομποστοποίηση των οικιακών απορριμμάτων και άλλα πολλά όμορφα πράγματα. 

Πλαστικά μιας χρήσης


Θα μας μιλήσει για τα πέντε κακά που έχουμε στη ζωή μας. Όλα αυτά πρέπει να ξεκινήσουμε να τα απομακρύνουμε και να τα αντικαθιστούμε. Στη συνέχεια μαζί με τους νέους φίλους της και τη δασκάλα θα φτιάξουν έναν πίνακα. Εκεί θα μετράνε τα σκουπίδια που πετάνε και θα προσπαθήσουν να τα μειώσουν.


Όλοι είναι πολύ χαρούμενοι για τα νέα δεδομένα που μπαίνουν στη ζωή τους, αλλά κυρίως γιατί με τον τρόπο αυτό βοηθάνε στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι πολύ σπουδαίο τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να νιώθουν ότι ο πλανήτης αυτός μας φιλοξενεί όλους, ότι δεν μας ανήκει. Πρέπει όλοι να τον φροντίζουμε και να τον προστατεύουμε.


Θα το βρεις στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων.


Προτείνεται για ηλικίες 4+




Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου. Καθώς και των εικόνων χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου