Αντιμετωπίζοντας την αλλαγή της ώρας




Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αλλάζει η ώρα από χειμερινή σε θερινή. Ως κανονική ώρα θεωρείται η χειμερινή, αλλά υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση έπειτα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι και να χρειάζεται μικρότερη χρήση τεχνικού φωτισμού κατά τους θερινούς μήνες.

Όταν αλλάζει η ώρα, όπως είναι αναμενόμενο, αλλάζουν και οι συνθήκες στον ύπνο μας. Οι ενήλικες είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούμε στα νέα αυτά δεδομένα. Τα μικρά παιδιά όμως, δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν αυτήν την διαφοροποίηση και δυσκολεύονται ή αντιδρούν στην έλευση του ύπνου τους. Εμείς σαν γονείς τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να βοηθήσουμε τα μικρούλια μας να έχουν όνειρα γλυκά;

Βασικά δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα! Κυρίως στα μεγαλύτερα παιδιά η φύση θα αναλάβει μόνη της. Τα παιδιά θα προσαρμοστούν πολύ εύκολα στις αλλαγές του φωτισμού και θα διαμορφώσουν ανάλογα το υπνικό τους πλαίσιο. Φυσικά, μεγαλώνοντας η ημέρα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί έτσι κι αλλιώς η ώρα που θα χαθεί το φως και άρα θα έρθει η ώρα να ξαπλώσουμε.

Αν όμως τα παιδιά είναι ακόμα μικρά και αν ακολουθούμε ρουτίνα ύπνου αποκλειστικά βασισμένη σε ωρολογιακό πρόγραμμα, θα πρέπει να τα βοηθήσουμε στην ρύθμιση του κιρκάδιου τους ρυθμού. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια μικρά κι εύκολα μυστικά, για να καταφέρουμε χωρίς να κάνουμε δραματικές αλλαγές, να ρυθμίσουμε στο επιθυμητό χρονικό διάστημα τις υπνικές συνθήκες.

Προσαρμόζουμε ανά δέκα λεπτά την ώρα ύπνου και ξυπνήματος. Ξεκινώντας από την Κυριακή βάζουμε τα παιδιά κάθε μέρα κι από δέκα λεπτά πιο νωρίς στο κρεβάτι και το επόμενο πρωινό τα ξυπνάνε δέκα λεπτά πιο νωρίς. Για παράδειγμα αν τα παιδιά κοιμούνταν στις 19:30 κατά τη χειμερινή ώρα, τώρα αυτόματα μεταφέρεται στις 20:30. Άρα αρχίζοντας την πρώτη μέρα στις 20.20, την δεύτερη 20:10, την τρίτη 20:00 κλπ. θα φτάσουμε σύντομα να κοιμούνται πάλι στις 19:30. Το ίδιο ισχύει και για το πρωινό ξύπνημα.

Εκτεθείτε στο φυσικό φως περισσότερο. Το φως της ημέρας βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίσει μόνος του τον ρυθμό που ακολουθεί για τον ύπνο. Εκτός αυτού, το φως της ημέρας το πρωί ενεργοποιεί τον οργανισμό καθώς δίνει μπλε τόνους που ξυπνάνε την κορτιζόλη, ενώ το φως του απογεύματος με τους κόκκινους τόνους βοηθά στην αύξηση της μελατονίνης και άρα στην ευκολότερη έλευση του ύπνου.

Χρησιμοποιήστε τον φωτισμό προς όφελος σας. Το μπλε και το κόκκινο χρώμα είναι τα πιο εχθρικά και φιλικά χρώματα για τον ύπνο αντίστοιχα, όπως περιγράφω πιο πάνω. Άρα στο πρωινό ξύπνημα καλό είναι να υπάρχει ένα μπλε φωτάκι και στον βραδινό ύπνο καλό είναι να φωτίζεται ο χώρος από ένα κόκκινο. Αν και γενικά το ιδανικό είναι να μην χρησιμοποιείται κανένα είδος φωτισμού κατά τη διάρκεια του ύπνου παρά μόνο το φυσικό, στην περίπτωση αυτή που ρυθμίζουμε εκ νέου τις ώρες ύπνου, αρχικά θα φανεί χρήσιμος. 

Στην περίοδο αυτή, οπλιστείτε με υπομονή κι ενσυναίσθηση. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν μια φάση στην καθημερινότητα τους που τα ταλαιπωρεί αλλά και που δεν μπορούν να κατανοήσουν. Μπορεί να δημιουργηθεί γκρίνια. Μπορεί να χαλάσει ο συνεχόμενος νυχτερινός ύπνος και να παλινδρομήσουν με συχνές αφυπνίσεις. Μπορεί να αντιδρούν στην ώρα που πρέπει να ξαπλώσουν. Θα περάσει σύντομα, συνήθως χρειάζονται δύο με τέσσερις εβδομάδες. Αν η μετάβαση γίνει ομαλά, ίσως χρειαστεί πολύ λιγότερος χρόνος. Τα μικρούλια μας μας χρειάζονται δίπλα τους, για να νιώθουν ασφάλεια και στα όνειρα τους.

Οι πληροφορίες έχουν ληφθεί από την ιστοσελίδα: Sarah Ockwell-Smith – Parenting Expert



Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου