Τα πειραχτήρια της παιδικής χαράς.



Υπάρχουν λέξεις που μας πληγώνουν. Υπάρχουν λέξεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα για αυτό που είμαστε. Οι λέξεις είναι πολύ δυνατές και μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε πολλή χαρά, αλλά και μεγάλη λύπη με αυτό που θα ακούσουμε. Αρκεί να καταλάβουμε τη δύναμη που κρύβει η σκέψη μας και ο τρόπος που την εξωτερικεύουμε. Τότε δεν θα θέλουμε πια να πληγώνουμε άλλους ανθρώπους, απλά και μόνο επειδή είναι διαφορετικοί από εμάς.


Δεν έχει νόημα να εκφραζόμαστε άσχημα και να φέρνουμε σε δύσκολη θέση κάποιον, ο οποίος έτυχε να έχει κάποιο στοιχείο που διακρίνεται πιο έντονα στην εμφάνιση ή στο χαρακτήρα του. Καλό θα είναι να φέρνουμε πρώτα τον εαυτό μας στη θέση του, να ενσυναισθανθούμε την ψυχοσύνθεση του κι έπειτα να κάνουμε τον οποιονδήποτε χαρακτηρισμό. Κανείς δεν θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων και κοροϊδίας. Σε κανέναν δεν αξίζει.

Έτσι και οι φίλοι μας οι αρκούδοι, ο Μπίλι και ο Ντάνι, βίωσαν την άσχημη συμπεριφορά των δύο μικρών αδελφών κοάλα, που ο μόνος στόχος τους ήταν με τα προσβλητικά τους λόγια, να στοχοποιήσουν τα διαφορετικά από εκείνους χαρακτηριστικά του Ντάνι. Δεν έχαναν ευκαιρία σε ολόκληρη την παιδική χαρά να κοροϊδεύουν και να πληγώνουν τον μεγαλόσωμο αρκούδο. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις από τους δύο  φίλους; Ο Ντάνι, όντας ο στόχος των προσβολών, επέλεξε την παραίτηση με την αποστασιοποίηση του από το επεισόδιο. Ο Μπίλι, προκειμένου να ανταποδώσει για τον φίλο του επέλεξε λύσεις που μπορεί να φαίνονταν δυναμικές, αλλά τελικά δεν είχαν το σωστό αποτέλεσμα. Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μία: η καλοσύνη και η αποδοχή. Δεν μπορούμε εξ αρχής να γνωρίζουμε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια υποτιμητική συμπεριφορά. Μπορούμε όμως να μην γίνουμε και οι ίδιοι αρνητικοί άνθρωποι. Και οι δύο αρκούδοι, με την καλοσύνη τους απέδειξαν πως όσο διαφορετικός κι αν είσαι, πάνω από όλα είσαι κάποιος που χρειάζεσαι και σε χρειάζονται οι γύρω σου. Ακόμα και για αυτό που μπορεί να σε κοροϊδεύουν.


Στο βιβλίο «Τα πειραχτήρια της παιδικής χαράς», της Alison Reynolds, σε απόδοση του Φιλίππου Μανδηλαρά, από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο , μαθαίνουμε από την Μπρι, ένα σοφό μικρό κορίτσι, πώς να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να μην μένει κανείς στεναχωρημένος. Μάλιστα στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ο οδηγός σωστής συμπεριφοράς, για να μάθουμε πώς να είμαστε ευγενικοί, ακόμα κι αν πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας.

Προτείνεται για ηλικίες 4+





Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

2 σχόλια

  1. Έκανα εικόνα όλη την αφήγηση σου!πολυ καλή κριτική, αυτά τα βιβλία έχουν διδακτικό χαρακτήρα που όλοι οι γονείς και δάσκαλοι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να δυναμώσουμε την ενσυναίσθηση των παιδιών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου, μου δίνεις θάρρος για να συνεχίσω! Ισχύει ότι γράφεις ακριβώς!

      Διαγραφή