Ο πιο πολύτιμος δεσμός.

 Έχεις ακούσει για τον μοναδικό δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το νεογέννητο μωρό της; Αυτός ο δεσμός δεν έχει να κάνει με την αγάπη της προς το παιδί. Είναι κάτι διαφορετικό. 

Baby bonding



Έχει να κάνει περισσότερο με το πρώτο διάστημα της επαφής της μητέρας με το παιδί της. Χρόνος που είναι καθοριστικός, όχι όμως μη αναστρέψιμος, για τη δημιουργία των δρόμων υγιούς επικοινωνίας ανάμεσα στη μαμά και το μωρό της. Προκειμένου να αναπτυχθούν η ασφάλεια και η αυτονομία στην προσωπικότητα του παιδιού.


Τι σου λέω τώρα; Το 20% των νέων μητέρων δεν αισθάνονται άμεσο δεσμό με το μωρό τους και πολύ λιγότερο μιλούν γι' αυτό. Ξαναλέω, δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη που αισθάνονται προς το παιδί τους. Ο δεσμός όπως και η αγάπη, είναι κάτι που δημιουργείται σταδιακά και δυναμώνει διαρκώς με την καθημερινή επαφή. 


Στην πρώτη μου γέννα με τα δίδυμα δεν έζησα την πρώτη επαφή. Τα παιδιά έφυγαν αμέσως για τη μονάδα. Στερήθηκα το πρώτο άγγιγμα και την πρώτη αγκαλιά μας, που ήρθαν πέντε μέρες μετά, ανάμεσα σε μάσκες, ρόμπες και αντισηπτικά. Δεν ήταν μεγάλο το διάστημα, αλλά ήταν αρκετό να χαθεί η πρώτη ευκαιρία για την ανάπτυξη του δεσμού μας.


Στο τρίτο παιδί, η εμπειρία ήταν τελείως διαφορετική. Αν και αυτός ο τοκετός κατέληξε σε καισαρική τομή όπως και ο πρώτος, τα πράγματα έγιναν εντελώς διαφορετικά. Το παιδί θήλασε από την πρώτη στιγμή της γέννησης. Μετά το χειρουργείο δεν με μετέφεραν στην ανάνηψη να περιμένω ατελείωτα, αλλά επέστρεψα στο δωμάτιο τοκετού, να τον κρατάω αγκαλιά και να τον παρατηρώ με τις ώρες. Ήταν η μαγική νεραϊδόσκονη που έλειψε στην πρώτη μου γέννα. Η αμεσότητα που χάθηκε. 


Το κατάλαβα τώρα πόσο σημαντικό είναι. Με τα δίδυμα χρειάστηκα περισσότερο χρόνο να βρούμε τους ρυθμούς μας. Άργησα να συνειδητοποιήσω πως είναι τα δικά μου παιδιά. Με το τρίτο μωρό βρήκαμε αμέσως τα σωστά βήματα. Σαν να ξέραμε από πριν το σενάριο και παίξαμε τους ρόλους μας χωρίς πρόβα.  


Δεν ξέρω αν βίωσες κάτι αντίστοιχο. Είναι κάτι που προβληματίζει αρκετές μητέρες, οι οποίες όμως φοβούνται ή ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό. Δεν πρέπει. Χρειάζεται να στηρίζουμε η μία την άλλη.


Άρα φίλη μαμά, κάνε στον εαυτό σου τη χάρη και μίλα με άλλες μαμάδες. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις και ακόμα περισσότερο να πάρεις την απόφαση να το κάνεις. Υπάρχει βλέπεις και το επιπλέον άγχος ότι δεν αισθανόμαστε ή δεν φαινόμαστε τόσο τέλειες όσο κάποιες άλλες μαμάδες στο Ίντερνετ.

Όμως να ξέρεις, δεν είσαι μόνη και δεν είσαι η μόνη!




Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου. Καθώς και των εικόνων χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου