Παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Πρωτοσέλιδα που θα θέλαμε να μην υπάρχουν.





Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ενήλικες. Ίσως έχει αυξηθεί ο αριθμός των περιστατικών που πλέον καταγγέλλονται στις αρχές, ενώ παλαιότερα μπορεί να συνέβαινε, όμως αποτελούσε ταμπού να εκφράσει κάνεις ένα τέτοιο συμβάν. Ίσως όμως, η ραγδαία ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των μέσων ενημέρωσης, να έχουν συμβάλει και στην αύξηση των κρουσμάτων αυτών.

Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση; Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι μια μορφή παιδικής κακοποίησης, κατά την οποία ένας ενήλικας ή μεγαλύτερος έφηβος χρησιμοποιεί ένα παιδί για τη σεξουαλική του διέγερση και ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη για την πράξη αυτή. Υπάρχουν ενδείξεις που χαρακτηρίζουν ένα πρόσωπο ως παιδόφιλο; Υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν πως το παιδί μας έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης; Υπάρχει τρόπος να προφυλαχτούμε από ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός;


Δυστυχώς οι παιδόφιλοι δεν έχουν ούτε πινακίδα έξω από το σπίτι τους, ούτε το γράφει στο μέτωπο τους. Ποια είναι τα πιο συχνά και κοινά γνωρίσματα ενός παιδόφιλου; Συνήθως πρόκειται για άνδρα του οποίου τα ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τα παιδιά, είτε επαγγελματικά, όπως για παράδειγμα δάσκαλοι, γυμναστές, είτε στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας, δηλαδή συχνάζει σε χώρους που διασκεδάζουν παιδιά, παιδικές χαρές, ίντερνετ καφέ, γυμναστήρια. Είναι άτομο που δεν κινεί υποψίες και αρκετά συχνά προέρχεται από το κοντινό περιβάλλον του παιδιού. Συμβαίνει πολλές φορές μέσα από το διαδίκτυο να παριστάνει τον έφηβο για κερδίσει την εμπιστοσύνη των στόχων του. Συνήθως λειτουργεί αρχικά δελεαστικά και στη συνέχεια εκβιαστικά προς το παιδί.

Εκείνο που πρέπει να μας κάνει υποψιασμένους απέναντι σε κάποιον είναι το ξαφνικό του ενδιαφέρον απέναντι στο παιδί μας. Όταν προσφέρεται να εξυπηρετήσει τους γονείς με τα παιδιά τους προκειμένου να εκπληρώσουν κάποιες υποχρεώσεις, όταν είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά, όταν γενικά ψάχνει αφορμές να μείνει μόνος με τα παιδιά σε έντονο βαθμό, όλα αυτά είναι σημάδια που πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση. Ο άνθρωπος αυτός προτιμά την παρουσία των παιδιών στην καθημερινότητα του, από τους ενήλικες.

Ταυτόχρονα, πρέπει να παρατηρούμε και σημάδια σε διάφορες εκδηλώσεις της καθημερινότητας των παιδιών μας, προκειμένου να ανακαλύψουμε και δυνατόν να προλάβουμε κακοποιητικές, από άλλους, συμπεριφορές. Παρατηρούμε τις ζωγραφιές τους για τυχόν κρυμμένο σεξουαλικό περιεχόμενο. Αντιλαμβανόμαστε ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά ή απότομη εκδήλωση φόβου απέναντι σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν ξέρει πώς να εκφράσει κάτι που του συμβαίνει και φοβάται να μιλήσει ή έχει έντονη νευρικότητα ή ξεσπάσματα. Παρουσιάζει πόνο ή δυσκολία στις κινήσεις του ή στο κάθισμα του. Όλα τα παραπάνω, πλην του τελευταίου που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι ενδείξεις που πρέπει να διερευνήσουμε με διακριτικότητα, υπομονή και κατανόηση, ειδικά αν το παιδί βρίσκεται στην εφηβική ηλικία.

Καλό είναι όλους αυτούς τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη σύγχρονη καθημερινότητα μας, να τους επικοινωνήσουμε και με τα παιδιά μας. Θα πρέπει κι εκείνα να γνωρίζουν και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά στις νέες γνωριμίες τους, να μην εμπιστεύονται οποιονδήποτε, κυρίως αν δεν είναι παρόν κάποιος από τους γονείς τους, καθώς και να μην δημιουργούν δεσμούς με κάποιον στο διαδίκτυο, αν προηγουμένως δεν τον γνωρίζουν προσωπικά. Το διαδίκτυο και οι κίνδυνοι του είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην κάθε είδους κακοποίηση ανηλίκων από μόνο του. 


Εκείνο όμως που πρέπει οπωσδήποτε από την μικρή τους ηλικία να γνωρίζουν τα παιδιά, είναι ότι το σώμα τους τους ανήκει. Δεν πρέπει για κανέναν λόγο, οποιοσδήποτε ενήλικας, πλην των γονιών ή του γιατρού που εξετάζει στο ιατρείο του, να αγγίζουν τα γεννητικά όργανα του παιδιού. Δεν πρέπει ποτέ ένα παιδί να αγγίζει τα γεννητικά όργανα ενός ενήλικα. Δεν πρέπει για κανένα λόγο ενήλικας να ζητά από το παιδί να κάνει οτιδήποτε ενώ βρίσκονται είτε ο ένας ή ο αλλιώς χωρίς ρούχα. Δεν πρέπει ποτέ ένας ενήλικας να ζητά από ένα παιδί μα κρατά μυστικό από τους γονείς του. Πρέπει τα παιδιά από πολύ μικρά να γνωρίζουν τον κανόνα των εσωρούχων, ότι δηλαδή τα μέρη του σώματος που καλύπτουν τα εσώρουχα ή το μαγιό δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε άλλους να τα κοιτάζουν ή να τα αγγίζουν, καθώς επίσης το ίδιο ισχύει και για εμάς σε σχέση με τα αντίστοιχα σημεία των άλλων.

Οτιδήποτε σχετικό αντιληφθούμε πρέπει να το αναφέρουμε στους γονείς μας, στη δασκάλα ή το δάσκαλο μας ή να το καταγγείλουμε στην αστυνομία. Η σιωπή δεν είναι χρυσός σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι γονείς πρέπει να ακούμε τα παιδιά μας σε ότι κι αν έχουν να μας πουν και να έχουμε ανοιχτές όλες μας τις αισθήσεις, αλλά και το ένστικτο μας, για να προλάβουμε κάθε πιθανότητα σεξουαλικής ή κάθε άλλου είδους κακοποίησης πάνω στα παιδιά μας.




Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου