Πότε βγάζουμε την πάνα και με ποιον τρόπο;


Πότε βγάζουμε την πάνα και με ποιον τρόπο; Αυτό είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει ή θα απασχολήσει όλα τα σπίτια με παιδιά! Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να βγάλουμε την πάνα; Μήπως είναι πολύ αργά ή μήπως πολύ νωρίς; Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό; Σταδιακά ή μια και έξω;

Πάνα εκπαίδευση τουαλέτας

Κι όμως, ίσως είναι το μοναδικό θέμα στη ζωή μας σαν μαμάδες ,που δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί και να μας αγχώνει, γιατί πολύ απλά ΣΙΓΟΥΡΑ θα γίνει! Και θα γίνει ακόμα κι αν εμείς δεν κάνουμε τίποτα για αυτό. Θα γίνει γιατί είναι βασικό στάδιο της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου.


Η κατάλληλη ηλικία για ένα παιδί να βγάλει την πάνα είναι όταν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό, είτε μόνο του σε κάποιες περιπτώσεις, είτε με τη βοήθεια μας. Τα παιδιά στην ηλικία των δεκαοκτώ μηνών τα κατακλύζει μια ασίγαστη επιθυμία να αρχίζουν να σκαρφαλώνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία γυμνάζουν τους πυελικούς μυς και με αυτό τον τρόπο μπορούν να ελέγξουν καλύτερα τους σφιγκτήρες τους. Εμείς έχοντας στο μυαλό μας την ασφάλεια τους, πράγμα απόλυτα λογικό και ''μαμαδίσιο'', πολλές φορές άθελα μας ''σαμποτάρουμε'' αυτή την προσπάθεια του παιδιού να προετοιμάσει το σώμα του για το επόμενο βήμα. Αυτό που μπορούμε να δοκιμάσουμε είναι να επιτρέπουμε στο παιδί να σκαρφαλώνει βάζοντας σαν προϋπόθεση να μας κρατάει το χέρι ή να προτείνετε άλλους τρόπους που παρέχουν ασφάλεια. 

Όταν λοιπόν δούμε ότι μπορεί να ανεβοκατεβάζει μόνο του το εσώρουχο του, μένει αρκετές ώρες στεγνό που σημαίνει ότι μπορεί να ελέγξει τους σφιγκτήρες του, όταν έχει αρχίσει και το ενοχλεί η λερωμένη πάνα και όταν καταλαβαίνει πότε είναι η ώρα για την κένωση, τότε το παιδί σωματικά είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα.

Πως θα γίνει τώρα αυτό; Υπάρχουν παιδιά που την βγάζουν σε μια μέρα και παιδιά που θέλουν μία πιο σταδιακή μετάβαση. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να κάνουμε ευχάριστη τη διαδικασία του να κάθεται στο γιο-γιο. Θα μπορούσαμε να διαβάζουμε παραμύθια ή να λέμε τραγουδάκια εκείνην την ώρα. Σε καμία περίπτωση δεν μαλώνουμε το παιδί για τα ''ατυχήματα'' που μπορεί να συμβούν. Ας μην ξεχνάμε πως ''συμβαίνει σε όλους κάποιες φορές''. Και έχει συμβεί και σε σένα ΜΑΜΑ!


Πάνα εκπαίδευση τουαλέτας

Μέσα στο βιντεάκι που ετοιμάσαμε για τις φρουρού ιστορίες, προσπαθούμε να είμαστε κοντά στην ψυχολογία του παιδιού που είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα και να ταυτιστεί με τον μικρό Τζωρτζ. Να αισθανθεί άνετα, όμορφα και να γιορτάσει αυτό που έχει επιλέξει να κάνει!

Παρακολουθήστε το από το κανάλι φρουφρού-ιστορίες.

Αν έχετε κάποια απορία γράψτε τη μας στα σχόλια και με χαρά θα σας απαντήσουμε!
Περιμένουμε εντυπώσεις μικρών και μεγάλων!

Για το twinsmom.gr,
Χρύσα ΕμμανουήλΔεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου