Πως μπορούμε να μάθουμε στο παιδί μας να σέβεται το περιβάλλον;
Πως θα μπορούσαμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για το περιβάλλον; Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία; Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό;
Το περιβάλλον είναι δεδομένο ότι χρειάζεται άμεσα την φροντίδα μας. Έστω και με μικρές αλλαγές ο καθένας στην καθημερινότητα του. Αλλά αν μπορούσαμε να δώσουμε από μικρή ηλικία τα ''υλικά'' σ ένα παιδί ώστε να χτίζει οικολογική συνείδηση αυτό θα ήταν στα αλήθεια μεγάλο κέρδος.

Δημιουργούμε την ελπίδα ότι στα χρόνια που έρχονται ο μελλοντικός ενήλικας θα θεωρεί δεδομένο ότι ανακυκλώνουμε τα υλικά που μπορούμε, ότι χρησιμοποιούμε εναλλακτικά υλικά και ότι το να πετάει κάποιος ένα σκουπίδι στο δρόμο είναι σαν να το πετάει στο πάτωμα του σπιτιού του.
Μην ξεχνάμε ποτέ ότι τα παιδιά είναι μιμητικά πλάσματα. Αν βλέπουν εμάς να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό στο περιβάλλον το ίδιο θα κάνουν και αυτά σαν ενήλικες. Μπορούμε να φυτέψουμε κάτι μαζί σε έναν κήπο ή σε ένα γλαστράκι στο μπαλκόνι μας και να το φροντίζουμε παρέα.
Σε ένα παιδί που είναι σε ηλικία να καταλάβει το μέγεθος των αριθμών (γιατί κάθε ηλικία χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση) μπορούμε να του μιλήσουμε με νούμερα. Να του εξηγήσουμε ότι ένα γυάλινο μπουκάλι για να διαλυθεί στη θάλασσα θα χρειαστεί 1.000.000 χρόνια και ένα πλαστικό αντίστοιχα 450 χρόνια.
Ένας άλλος τρόπος που διασκεδάζει πάντα τα παιδιά είναι ιστορίες. Μέσα από τα παραμύθια μπορούμε να δώσουμε αυτά τα ''υλικά'' που αναφέραμε νωρίτερα για να ξεκινήσει το παιδί να διαμορφώνει άποψη και χαρακτήρα. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε και τις Φρου φρου ιστορίες!Στο βίντεο που έχουμε ετοιμάσει τα αγαπημένα κουτάβια των παιδιών (Paw patrol) αναλαμβάνουν μια σπουδαία αποστολή. Να σώσουν την Λαλαλούψη από τα σκουπίδια! Με τι τρόπο θα τα καταφέρουν και πως θα συνεργαστούν;


Θα χαρώ πολύ να μου γράψετε στα σχόλια πως σας φάνηκε αλλά και τις αντιδράσεις των παιδιών σας.

Για το Twinsmomgr
Χρύσα Εμμανουήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου